Denis Kif: Ne mogu da najavim ukidanje viza za Britaniju 1Foto: Dejana Majstorović

Procedura izdavanja viza za putovanja u Veliku Britaniju, cene i standardi obrade zahteva isti su u celom svetu. Velika većina građana Srbije dobija vize bez problema i oni su dobrodošli u Veliku Britaniju.

U ovom trenutku ne mogu da najavim ukidanje viza, rekao je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, odgovarajući juče na pitanja građana na Fejsbuk strani Danasa.

U okviru Intervjua na mreži, Kif je na par pitanja o ukidanju viza odgovorio da je to pitanje dosta šire i da obuhvata mnoge faktore, kao što su stopa legalnih i ilegalnih migracija, vladavina prava, vizna politika prema trećim zemljama… “Na neke od ovih faktora Britanija ne može da utiče”, naglasio je Kif.

Na pitanje zašto Britanija podržava pridruživanje Srbije EU, a sama želi da napusti Uniju, britanski ambasador rekao je da je to odlično pitanje.

“Ono što mnogi doživljavaju kao paradoks je zapravo naša najdirektnija moguća politička poruka svim evropskim partnerima, u Briselu, u Berlinu, u Parizu, ali i u Beogradu i drugim prestonicama. Britanija napušta EU, ali ne napušta Evropu, vrednosti i interese koje delimo već desetinama, negde i stotinama godina. Jedan od naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, a to su naši lideri više puta naglasili je da prostor Zapadnog Balkana bude bezbedniji, stabilniji, ekonomski razvijeniji i povezaniji u šire kontinentalne tokove”, naveo je Kif.

Odgovarajući na pitanje jednog čitaoca da li u EU i Britanija znaju da je Srbija ogrezla u diktaturi Aleksandra Vučića i da li ne reaguju na to dok se pitanje Kosova ne reši, on je rekao da ne može da komentariše lični politički stav.

“Nadamo se da će Srbija na kvalitetan način završiti započete reforme. I da će kada bude spremna da formalno pristupi EU kvalitet njenih sudova, ekonomije, medija, stanje ljudskih i manjinskih prava itd. biti sasvim u ravni sa ostalim razvijenim zapadnim društvima. Ovo je suština procesa pridruživanja EU”, istakao je ambasador.

On je dodao u okviru intervjua i da zajedničke evropske bezbednosne snage ne vide kao alternativu NATO i da Britanija ostaje jedna od najaktivnijih članica Alijanse.

Kif je rekao i da podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, a na pitanje kada će Britanija vratiti monarhiju u Srbiji nakon što joj je oduzela, dodao je da je pitanje državnog uređenja Srbije nešto o čemu odlučuju građani Srbije.

O traktorima

Na pitanje čitaoca kako može da za traktor Leyland naruči delove bez poreza i carinskih bahanalija i restrikcija, ambasador Kif je rekao da je to sjajno pitanje i sjajan primer zašto je ekonomsko povezivanje država korisna stvar za svakog građanina. “Trudimo se da novi aranžman sa EU ne zadire u to da korisnici traktora u Lincolnshireu ili u bilo kom delu Evrope mogu da koriste delove, servis itd. pod istim uslovima”, naglasio je Kif.

Prija mi život u Srbiji, ali skoro sam zamenio prozore u Engleskoj

Bilo je i jedno šaljivo pitanje: Šta će Britanija da uradi povodom otopljavanja Artika od strane Ruske Federacije, da li su pronašli mesto gde će živeti ili će sa kesama doći kao izbeglice? “Pitanje klimatskih promena je globalni problem. Lično, upravo smo montirali nove prozore na kući u Engleskoj i ne planiramo da se selimo, mada nam jako prija život u Srbiji”, odgovorio je Kif.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963.1073741828.246511218867585/878978602287507/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari