Deo opozicije koji bojkotuje Parlament neće učestvovati u izboru poverenika 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ostao je još samo jedan dan do isteka roka za dostavljanje imena kandidata za novog poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja, a za sada se zna samo da će većina opozicionih stranaka u Skupštini Srbije podržati kandidaturu Nevene Ružić za Poverenika, aktuelnu pomoćnicu generalnog sekretara Službe Poverenika.

Iako se spekuliše da će kandidat Srpske napredne stranke biti predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović, niko od naprednjaka i njihovih koalicionih partnera to danas nije mogao, ni želeo da nam potvrdi. Osim što je Đorđe Komlenski, poslanik Pokreta socijalista naveo da će njegova stranka imati svog kandidata, dok je Đorđe Milićević iz SPS  istakao da socijalisti još nisu doneli odluku.

Osim što niko od članova Odbora za kulturu nije mogao da nam kaže ko su sve kandidati za poverenika, niko nije mogao da nam kaže ni kad će biti održana sednica na kojoj će biti razmatrani predlozi i utvrđena lista kandidata za novog poverenika, upkos tome što su svi rokovi   odavno iscurili.

Najnadležniji za termin održavanja sednice Odbora, predsednik Mirko Krlić nije želeo da odgovara na naša pitanja sa obrazloženjem da je na putu u Ljubljani, a Vesna Marjanović, bivša predsednica ovog odbora i poslanica DS kaže da je to pitanje za milion dolara, uz napomenu da je ostavljen kratak rok od sedam dana za podnošenje predloga kandidata i to bez ijedne sednice nadležnog Odbora za kulturu i informisanje, a da se ne zna kada će se o kandidatima raspravljati.

„Po zakonu Odbor je ovlašćen predlagač i odbor pokreće procedure, a ne predsednik odbora i on je morao da zakaže tu sednicu odbora“, objašnjava Marjanovićeva i dodaje da poslanički klub Demokratske stranke podržava Nevenu Ružić koju je za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti predložilo više od 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika stručne i naučne zajednice.

„Mi kao DS smo obavezni da štitimo interese građana i civilnog društva i bez obzira na prepreke o izboru poverenika važno je da i mi učinimo sve što možemo da se izabere na to mesto neko ko uliva poverenje građana i ko će moći da nastavi da gradi tu instituciju u budućnosti“, kaže Marjanovićeva, a i Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe „Pokret za spas Srbije – Nova Srbija“ kaže da među opozicionim poslanicima postoji ideja da se podrži predlog NVO za izbor Nevene Ružić.

Njenu kandidaturu podržaće i Stranka moderne Srbije koja odnedavno učestvuje u radu parlamenta, dok Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je važno podržati izbor kandidata ili kandidatkinje za funkciju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji nije povezan, odnosno povezana sa političkim strankama.

Da li će  stranke koje bojkotuju rad parlamenta učestvovati bar na sednici odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat za poverenika ili će se njihova uloga zadržati samo na predlaganju kandidata za sada nije poznato.

Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe „Klub samostalnih poslanika“ i potpredsednica Stranke slobode i pravde kaže za Danas da ne postoji nijedna tema nad temama, kao i u slučaju sednice o Kosovu i Metohiji, pa tako ni izbor poverenika za informacije od javnog značaja koja će ih namamiti da saučestvujemo u radu Skupštine i odbora  sve dok se ne ispune određeni zahtevi.

„Smatramo da se ne možemo rukovoditi pojedinačnim situacijama ili personalnim rešenjima u situaciji kada slobode i pravde u Srbiji nema, a pristajanje da damo legitimitet tek prividu da se nešto menja, činilo bi nas saučesnicima u toj lažnoj slici“, kaže Tepićeva, upitana da li će podržati Nevenu Ružić, kandidata nevladinog sektora za poverenicu.

Prema njenim rečima povratka nema dok se ne ispune zahtevi iz Sporazuma s narodom i protesta „Jedan od pet miliona“, Evropske komisije, kao i Stručne radne grupe protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari