Deo opozicije napravio predlog Sporazuma o saradnji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS), Pokret slobodnih građana (PSG) i Pokret za preokret (PZP) napravili su predlog Sporazuma o saradnji, koji je otvoren za sve opozicione opcije koje ne pregovaraju o izbornim uslovima, saopšteno je danas.

Kako su naveli, ključne tačke sporazuma jesu jedna zajednička izborna lista za Beograd, jedan zajednički predsednički kandidat i jedna zajednička ili više ukrupnjenih zajednički dogovorenih i koordiniranih lista za parlamentarne izbore.

U sporazumu se navodi i da ukoliko se donese odluka da se izađe na izbore, potpisnici se obavezuju da će učiniti sve kako bi formirali jedinstvenu listu za izbore u Beogradu jer na lokalnom nivou ne postoje ideološke razlike, ali i da insistiraju na ukrupnjavanju opozicije na republičkom nivou – kroz formiranje jednog ili više predizbornih saveza, „pri čemu ćemo voditi računa da se postigne maksinalna izlaznost i spreči rasipanje glasova“.

U sporazumu se dodaje da će se raditi na pronalaženju zajedničkog kandidata za predsednika države, koga će iskreno i u punom kapacitetu podržati sve organizacije potpisnice, ali i da se formiraju postizborne koalicije u okviru kojih će najjača opoziciona lista dati kandidata za gradonačelnika i/ili premijera – što je garancija poštovanja većinske izborne volje građana.

U sporazumu se navodi i da se potpisnice obavezuju da „svoju snagu koncentrišu na borbu protiv nestručnog, bahatog i kriminalizovanog režima i da se u skladu sa tim neće baviti međusobnim razlikama, kao i da će se jedni prema drugima ophoditi sa dužnim poštovanjem, bez međusobnih optužbi, negativnih ocena, diskvalifikacija i drugih vidova negativnih javnih nastupa i delovanja“.

„U slučaju odluke da učestvujemo na izborima, zajedničkim snagama obezbediti direktnu kontrolu izbornog procesa što uključuje mobilizaciju i obuku kontrolora za rad na biračkim mestima i dogovor o svim oblicima pravne zaštite birača i izbornog procesa, uz poštovanje zakonskih normi i preporuka OEBS-a“, piše u sporazumu.

Poslednja stavka sporazuma je saradnja „isključivo sa dokazanim opozicionim snagama, što isključuje bilo kakvu javnu ili prikrivenu saradnju sa režimskim partijama na bilo kom nivou vlasti“.

Kako se navodi, sporazum je otvoren za sve opozicione snage koje ne pregovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kao i pojedince koji su su dokazani borci protiv „ovog režima koja uništava Srbiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari