Diplomate: EU sve manje vlada situacijom 1Sa ranijih pregovora Foto: Twitter, Maja Kocijančić

Zvanični Brisel, za sada, ćuti o mogućem roku za nastavak pregovora o Kosovu, iako je nova runda razgovora Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou iz sedišta EU najavljivana za kraj prošlog meseca.

Pojedini diplomatski izvori Danasa nezvanično tvrde da je neizvesno da li će se u oktobru uopšte susresti srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, imajući u vidu da je prethodni sastanak, održan početkom septembra, predstavljao fijasko, budući da nije bilo trojnih razgovora, već se Mogerini odvojeno sastala sa Vučićem i Tačijem, te porast tenzija između dveju strana u poslednje vreme.

„Stiče se utisak da EU sve manje vlada situacijom u vezi sa rešavanjem kosovskog problema, što pokazuje i činjenica da uprkos velikoj želji Federike Mogerini nije bilo susreta Vučić – Tači krajem prošlog meseca“, navode za naš list diplomate, podsećajući da se očekuje da Sjedinjene Države, i u slučaju da Brisel ostane zvaničan posrednik u pregovorima, odigraju ključnu ulogu u eventualnom pronalaženju rešenja za Kosovo, i to vođenjem „šatl diplomatije“ između Beograda i Prištine narednih meseci.

Edita Tahiri, bivša šefica tima Prištine u pregovorima sa Beogradom, navodi za Danas, govoreći o nastavku briselskih pregovora, da „imajući u vidu da je rizične ideje o promenama granica odlučno odbacio čitav politički i institucionalni spektar Kosova i javno mnjenje, verujem da je EU kao posrednica sada svesna da je Kosovo odbilo ovu temu“.

– Ovo treba da bude vreme da EU razmisli, odnosno da Mogerini, kao šefica Spoljnopolitičke službe Unije, razmisli u smislu prekida diskusija o granicama, jer to vodi nestabilnosti i novim ratovima u regionu i kosi se sa evropskim vrednostima o multietničkim državama i inkluzivnim društvima. Ovaj dijalog može da se nastavi samo kada se vrati na „stazu“ evropskih vrednosti o dobrosusedskim odnosima, kao ključnom uslovu za obe države, Kosovo i Srbiju, na njihovim putevima ka evropskoj integraciji, što je jasno navedeno u strategiji EU o pridruživanju šest država Zapadnog Balkana Uniji, a iznova potvrđeno na samitu EU održanom u Sofiji ove godine, ističe Tahiri.

Dačić: Unija kao tibetanski filozofi

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je juče da se u slučaju Kosova „EU ponašala kao filozofi s Tibeta“. „Nikakva rešenja, niti inicijative EU nije ponudila… I danas kada govorimo o dijalogu Beograda i Prištine i kada kažete da treba da budu rešenja koja neće da utiču na druge, zaboravljate da su doneta rešenja koja su srušila teritorijalni integritet Srbije. U EU govore da nema promena granica, a šta je sa granicama Srbije. Prvo su ih srušili, a posle toga nema više promene granica. Mi to ne prihvatamo, pa makar to dolazilo iz Brisela, Vašingtona, Moskve. Kad Katalonija hoće da se otcepi, to ne može, a kad Kosovo hoće, onda može. To nije pošteno“, rekao je Dačić na konferenciji „Bezbednosni izazovi na Balkanu“, održanoj u Temišvaru.

Odbor EP usvojio nacrte rezolucija

U Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta usvojeni su juče nacrti rezolucija o napretku partnera sa Zapadnog Balkana u evropskim reformama, a koje i na plenarnom zasedanju još treba da usvoji ceo parlament, preneli su mediji. Nacrtu rezolucije o Srbiji su pridodata dva amandmana u kojima se navodi da „svaki sporazum o mogućem preinačenju granice između Srbije i Kosova može biti prihvatljiv samo ako se o tome saglase obe strane i ako takav sporazum vodi računa o opštoj stabilnosti regiona i u skladu je s međunarodnim pravom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari