Diplomate: Moguće da je Bler ugovorio susret Vučića i Pompea 1Foto: FoNet/ Instagram

U kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića nisu želeli juče za naš list ni da potvrde ni da demantuju tvrdnje Al DŽazire da je sastanku Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom prisustvovao i bivši britanski premijer Toni Bler.

Vest objavljena na Al DŽaziri izazvala je brojna reagovanja na društvenim mrežama, čiji korisnici su se, između ostalog, zapitali otkud Bler na tim razgovorima i zašto je njegova uloga skrivena.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično navode da je moguće da je bivši predsednik britanske vlade učestvovao na sastanku Vučića i Pompea u svojstvu savetnika predsednika Srbije.

„Ako je Vučić zaista vodio Blera na razgovore sa Pompeom, to je na prvi pogled čudan potez jer američki republikanci, predvođeni predsednikom SAD Donaldom Trampom i Pompeom, nemaju dobro mišljenje o politici koju je vodio bivši premijer Britanije dok se nalazio na toj funkciji. Između ostalog, zameraju mu globalističku politiku i izuzetnu bliskost sa bračnim parom Klinton, Bilom i Hilari. Ipak, u poslednje vreme Bler je ublažio retoriku pa ne izriče više oštre kritike na Trampov račun, a ponekad ga, čak, i hvali“, ističu diplomate.

Naši sagovornici konstatuju Bler „više nije političar, on je konsultant i komercijalno razmišlja“. U tom kontekstu, ne isključuju mogućnost da je bivši britanski premijer „posredovao u zakazivanju sastanka Vučića i Pompea“.

„Bler, dakle, više nema ideologiju. On koristi svoje kontakte da bi ostvarivao zaradu“, naglašavaju diplomate.

Mediji podsećaju da ovo nije prvi put da se Toni Bler dovodi u vezu sa sastancima na kojima se govori o kosovskom problemu, te da su ranije opozicioni političari iz Beograda iznosili tvrdnje da o razgraničenju u ime Srbije pregovara Toni Bler. Ove navode negirao je Vučić, kao i Institut Tonija Blera za globalnu promenu. Ipak, Institut je potvrdio da ima projekte sa Vladom Srbije. „Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova“, navela je u odgovoru za KoSSev DŽuli Krouli iz Instituta Tonija Blera.

Podsetimo, kada je Vučić postao premijer Srbije 2014. godine, formiran je sistem „deliveri junit“, na osnovu nekadašnjeg modela rada kabineta britanskog premijera koji funkcioniše pomoću timova zaduženih za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima. Kako je tada objašnjeno, navedeni model uređenja kabineta premijera je izrađen na osnovu angažovanja konsultantske kuće „Tony Blair Associates“. Troškove angažovanja navodno su platili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Savetovanje kosovske vlade

Prištinski mediji preneli su pre nekoliko meseci da advokatska kompanija na čijem čelu se nalazi Šeri Bler, supruga Tonija Blera, savetuje kosovsku vladu u vezi sa Specijalnim sudom za zločine OVK. Bler, jedan od najvećih zagovornika NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, izuzetno je popularan na Kosovu i po njemu su dobili ime mnogi tamošnji dečaci albanske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari