DJB - Dveri: Izborni dan - praznik totalitarizma i nasilja 1Foto: Dveri

U štabu koalicije pokreta Dosta je bilo i Dveri izborno navijanje protiv neregularnosti i nasilja na izborima, preraslo je u navijanje protiv govora Aleksandra Vučića i SNS, nakon preliminarnih rezultata od 3,9 odsto po kojima ova koalicija ne bi ušla u gradski parlament.

Atomsfera u kafiću u centru grada gde je bio smešten izborni štab koalicije bila je nalik na praćenje rezultata sportske utakmice. Mnogo navijača, napetost i zviždanje nisu izostali.

Tokom praćenja rezultata na televiziji N1, prilikom uključenja iz štaba Srpske napredne stranke na pojavu predsednika Aleksandra Vučića, u izbornom štabu začulo se glasno „UA“.

Vojin Biljić, iz pokreta Dosta je bilo, naveo je da je izborni dan bio obeležen nepravilnostima, nasiljem, lažnim biračima…

„Ovo je praznik totalitarizma i zloupotrebe prava. Bili smo svedoci kršenja svih normi, pravnih i etičkih“, naveo je Biljić. Na to je i Srđan Nogo iz pokreta Dveri dodao da je za razliku od ranijih izbora na ovima prisutna veća doza agresije, uz kršenje izbornih pravila od strane najviših funkcionera SNS.

„Nema biračkog mesta gde pripadnici i funkcioneri vladajućr stranke nisu primećeni kako nagovaraju birače, vode paralelnu evidenciju glasanja, skoro svuda su članovi biračkih odbora ulazili u sukobe, tajnost glasanja je višestruko narušena“, naglasio je Nogo. On je podsetio na aktivnosti koje koalicija sprovodi radi kontrole izbornog procesa – popisvanje nepravilnosti i pozivanje glasača da označe svoje lidtiće kako bi bili prebrojani.

„Pozivamo sve birače koji su obeleželi listiće da nam se jave da proverimo da li su njihovi glasovi na broju. Podneli smo zahtev za uvid u birački materijal kako bismod odbranili sve glasove. Pozivamo GIK da nam što pre dozvole da otvorimo džakove“, poručio je Nogo. On je zaključio da su beogradski izbori 2018. godine „najprljaviji“ i „najnasilniji“ od kada je Aleksandar Vučić na vlasti.

Tokom prenošenja preliminarnih rezultata pozitivan navijački duh u štabu se pretvorio u negodovanje i bojkotovanje prenosa konferencije Srpske napredne stranke na svim televizijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari