Đilas (SSP): Ne želimo da se politička kriza prelije na ulicu, EU svesna situacije (VIDEO) 1Foto. BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/EV)

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da je cilj te partije da se „politička kriza“ u Srbiji „ne prelije na ulice“ i da niko od SSP-a ne želi da dođe do nasilnih protesta.

On je na konferenciji tokom koje je SSP predstavila „Plan za dan posle“ smene vlasti, naveo da se ta stranka „ne žali“ predstavnicima zvaničnog Brisela, već da je EU svesna „strašne harange“ u tabloidima i Skupštini Srbije protiv istraživačkih medija i organizacija civilnog društva.

„Zbog toga želimo da razgovaramo, uz jasnu i preciznu definiciju, s predstavnicima Evropskog parlamenta, da zaista vide šta se ovde dešava i koje mere trebaju da se preduzmu. O formatu i predstavnicima ćemo se izjasniti kada vidimo kakav je plan koji se stalno menja zbog korone. Da li ćemo uopšte biti u prostoriji (gde ćemo razgovarati), to ne znam“, naveo je Đilas.

Lider SSP-a je ocenio da se odnos stranih država menja prema predsedniku vladajuće stranke i Srbije Aleksandru Vučiću. Rekao je da su za tu promenu zaslužne nevladine organizacije i opozicione stranake koje „su učinile sve da Evropi predstave pravu sliku“ o Srbiji i da očekuju podršku EU za uspostavljanje međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

„I dalje se koriste najstrašnije reči, a ljudi koji bi trebalo da vode dijalog, čine sve da do dijaloga ne dođe… Niko ne očekuje da će izbori biti demokratski (kao posle 5. oktobra 2000. godine), ali očekujemo minimum minimuma: da na laži o nama možemo da odgovorimo, da ljudi, ne samo opozicioni političari, napokon mogu da dođu do javnog servisa, da sprečimo pritiske na birače“, izjavio je Đilas.

Na pitanje kada očekuje smenu vlasti, Đilas je rekao da je Srbija „mnogo blizu toga“ i da se po istraživanjima i razgovorima s građanima „vidi kolika je razlika u odnosu na pre godinu ili dve“.

„Vučić zna da ne može da pobedi na predsedničim izborima, da ne može da pobedi na parlamentarinim izborima pod uslovima koje smo tražili. Ja očekujem izbore već do kraja godine, i da ćemo 2022. godine pokazati kako Srbija može da izgleda“, ocenio je lider SSP-a.

Komentarišući smrt advokata Vladimira Cvijana, o kojoj je javnost obaveštena tek tri godine kasnije, Đilas je kazao da taj slučaj „budi dosta zebnje“, s obzirom da nema nikakvih podataka o okolnostima smrti tog bivšeg sekretara predsednika Srbije i visokog funkcionera SNS-a.

„Oni koji imaju podatke, dužni su da ih saopšte, kao i zašto je zaključeno da to nije bila nasilna smrt. Šta god da se desilo, njegova porodica je ostala bez tog čoveka, i zato pazimo na reči koje koristimo“, kazao je Đilas.

SSP predstavio ‘Plan za dan posle’, obavezali se da će se povući iz politike ako ga ne sprovedu

Stranka slobode i pravde (SSP) predstavila je danas „Plan za dan posle“, u kojim je obećala da će „šest meseci po dolasku na vlast“ usvojiti niz antikorupcijskih zakona i povisiti plate u zdravstvu i obrazovanju, a njeni čelnici su se obavezali da će se povući iz politike ako taj plan ne sprovedu.

Na predstavljanju plana na platou Filozofskog fakulteta u Beogradu, predsednik SSP Dragan Đilas obećao je da će lekari na početku karijere imati početnu platu od 1.000 evra, medicinske sestre 600, a istu sumu obećao je i vaspitačima i nastavnicima.

Kazao je da će svaki građanin stariji od 65 godina, koji nema prihode, mesečno dobijati 100 evra, a poljoprivrednicima je obećao 100 evra subvencija po hektaru zemljišta, gorivo bez akciza i ugovor za otkup sa državom.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić najavila je da će po dolasku na vlast, u roku od šest meseci, biti usvojeni „pravi“ zakon o poreklu imovine, zakon o specijalnom antikorupcijskom tužiocu i lustracioni zakon.
Zamenik predsednika SSP Borko Stefanović kazao je da čelnici te stranke garantuju da će sprovesti predstavljeni plan, a da će se povući iz politike ako to ne učine.

„Živimo u zemlji u kojoj građani ne mogu da plate račune i namirnicie. Živimo u državi u kojoj su izbrisane gradnice između države, vlasti i mafije. Živimo u državi u kojoj su kriminalci heroji kojih se policija plaši. A građani se plaše i jednih i drugih“, naglasio je on.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

51 reagovanja na “Đilas (SSP): Ne želimo da se politička kriza prelije na ulicu, EU svesna situacije (VIDEO)”

    • Strah internet brigade i centrale na ovakve vesti te broj botova poslatih da “komentarisu” samo pokazuje da se naprednim neoradikalima blizi politicki kraj. Price oko Djilasa su izlizane i nemaju vise nikakav uticaj. 100 botovskih komentara nece moci da promeni stav slobodnih gradjana Srbije. Blizi se dan kada ce sudovi u Srbiji raditi demokratski i prekovremeno.

  1. Taj isti Djilas, u Svilajncu,na jednom mitingu,obecao da ce,cim smene gradonacelnika Bidzu,izgraditi most na Moravi?Dobrivoje Budimirovic Bidza,smenje,pre vise od10 godina a da od mosta na Moravi,nema ni M?
    Tako da ta obecanja politicara su prodavanje magle?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.