Đilas: Udruženo do promene sistema, a ne samo vlasti 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas ocenio je danas da se opozicija udružila kako bi se promenio sistem, a ne samo vlast, te da su mere koje to garantuju sadržane u dokumentu „Sporazum sa narodom“ koji će biti predložen predstavnicima protesta „1 od 5 miliona“.

Naglasivši narastajuću agresiju u društvu i mržnju podstaknutu predsednikom države koji, umesto da bude integrativni faktor, zaprav deli građane, Đilas je, gostujući na TV Naša, rekao da je zbog toga potrebno jedinstvo svih onih koji su protiv onoga što se dešava u Srbiji danas.

„S jedne strane imamo zlo, a sa druge narod koji se ohrabrio i digao glavu. Dužnost je nas iz opozicije da damo garancije narodu da ćemo promeniti sistem i da se za tu promenu izborimo zajedno sa ljudima koji protestuju širom Srbije“, rekao je Đilas, a prenosi Savez za Srbiju.

On je dodao da opozicija predloženim Sporazumom sa narodom jasno poručuje da „nema izbora dok se uslovi ne promene, da neće sedeti u skupštinama koje su pretvorene u cirkus“, te da hoće vladu eksperata a ne stranačkih ljudi, koja će omogućiti promenu sistema.

Govoreći o protestima, on je skandaloznim ocenio to što je mladiću koji je nosio plastičnu maketu vešala dodeljen pritvor od 30 dana, dok „oni koji su umalo ubili Borka Stefanovića u Kruševcu šetaju slobodno“.

„Ta maketa je neki njegov izraz protesta za koji lično mislim da nije primeren, ali gde je krivično delo tu? Taj mladić jeste najlmađi poltički zatvorenik ovog režima“, ocenio je Đilas.

Podsetivši na činjenicu da Srbija u poslednjih sedam godina ima najnižu stopu razvoja u celoj Evropi i najniže plate u regionu, Đilas je rekao da se za to vreme ministar finansija hvali suficitom u budžetu.

„Pa nije to firma pa da imate dobit! To znači da je u budžetu ostalo para, a sa druge strane imate desetine bolnica i škola koje su u lošem stanju. Ministre, tvoj posao je da te pare opredeliš da bolnice izgledaju bolje, da ljudi mogu da se leče, a ne da se hvališ time“, rekao je Đilas i dodao da se vlada uz pomoć laži i manipulacija, što oslikava i to što se, na primer, Siniša Mali hvali „suficitom u januarau koji je isti kao prošle godine a za koji on tvrdi da je sada tri puta veći“.

Osvrnuvši se na izveštaj Fridom hausa u kojem je Srbija ocenjena kao delimično slobodna zemlja, Đilas je ocenio da izveštaj nije objektivan jer je Srbija postala zemlja neslobode, i da je upravo zbog toga potrebna zajednička borba kako bi se vratile sloboda i demokratija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari