Đukanović: EU mora da povuče Zapadni Balkan napred jer drugi ne sede skrštenih ruku 1Foto: FoNet/AP

Evropska unija može i mora ponovo da povuče Zapadni Balkan napred, jer druge zemlje neće čekati skrštenih ruku, rekao je u intervjuu za Glas Amerike predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

„Sada smo u fazi u kojoj je, čini mi se, zahvaljujući raznim krizama kroz koje Evropa prolazila i prolazi i zahvaljujući okolnosti da u ovoj godini imamo evropske parlamentarne izbore, politika proširenja i integracije Zapadnog Balkana negde u drugom planu“, ocenjuje on.

Đukanović dodaje da zastoj u integraciji na Zapadnom Balkanu druge zemlje ne gledaju skrštenih ruku i ne treba se na njih ljutiti što smatraju legitmnim da promovišu svoju politiku ne samo kod kuće već i širom sveta, što stavlja na dodatna iskušenja i Zapadni Balkan i Evropsku uniju.

„Za nas je integracija jednako stabilnost Zapadnog Balkana. Mi mislimo da je put integracija jedini koji će dovesti do pouzdanije stabilnosti, a time i do mogućnosti bržeg demokratskog i ekonomskog prosperiteta regiona“, kaže crnogorski predsednik.

Govoreći o mogućnosti novih sukoba na Zapadnom Balkanu, Đukanović kaže da u ovom trenutku ne vidi potencijal za to.

Crnogorski predsednik se založio za nastavak pregovora Beograda i Prištine i rekao da je stav Podgorice da se treba što pre vratiti za pregovarački sto i to bez utvrdjivanja odgovornosti za prekid pregovora.

Odgovarajući na pitanje o zahtevima crnogorske opozicije za stvaranje fer izbornih uslova kao i za dijalog sa vlašću, koji su izraženi na protestima, Đukanović je rekao da je teza o lošim izbornim uslovima neutemeljena i neistinita, kao i da opozicija nije prihvatila dijalog u parlamentu, gde mu je i mesto.

Odgovarajući na pitanje o stanju u crnogroskim medijima, koje medjunarodne profesionalne organizacije ocenjuju kao složeno, Djukanović je konstatovao da je država „u jednom kratkom roku, deceniju, dve, bitno unapredila bogatstvo medijske scene Crne Gore“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari