Đukanović: Srbija ne odlučuje o Kosovu, samo je primila fakturu 1Foto: FoNet/AP (Arhiva)

Današnja Srbija ne odlučuje o Kosovu, ona je samo primila fakturu za poraz koji je pretrpela ranije, smatra predsednik Demokratske partije socijalista i kandidat za predsednika Crne Gore Milo Đukanović.

Po našem viđenju, Srbija je rat za Kosovo izgubila pogrešnom politikom u prošlosti i nepromišljenim sukobom sa NATO 1999. godine, rekao je Đukanović za Novosti i dodao da je realnost nepromenljiva.

Svi koji danas Srbiji obećavaju da su u međuvremenu ojačali toliko da su u stanju da tu, za Srbiju nepovoljnu realnost promene, samo troše vreme građanima Srbije. Znam da ovo nije prijatno slušati, ali, verujte, jednako tako je teško i saopštiti, naglasio je Đukanović.

Ne mislim da bi Crna Gora bila veći prijatelj Srbiji ukoliko bi, protivno svom viđenju, ohrabrivala tu iluziju. Tada bi samo Crnoj Gori bilo lakše, a sve bi bilo kao i sad, dodao je on.

Upitan da li je crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova bio plod pritiska Zapada, Đukanović je objasnio da ih u slučaju te odluke nije nas vodila želja da bilo kome, posebno susedu i prijatelju, bude učinjena šteta.

U pitanju je naše uverenje da treba da pogledamo istini u oči, da prihvatimo ono što se već dogodilo, i da time doprinesemo stabilnosti regiona, naglasio je Đukanović.

On je rekao da veruje u svoju pobedu na izborima, koji se održavaju u nedelju.

Već 20 godina, tačnije od predsedničkih izbora 1997. održanih u uslovima najteže krize u državnoj politici Crne Gore, kontinuirano, bez izuzetka, pobeđuje politika koju personifikujem i koja jasno projektuje i ostvaruje evropski put razvoja, podsetio je on.

Ne vidim da na konkurentskoj strani, konačno i zbog opasnih zabluda i gotovanskih očekivanja, postoji potencijal za promenu te prakse, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari