Đurđev bez odgovora Danasu 1Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV POOL (arhivska fotografija)

Kako će izgledati doček i skup podrške koji se očekuje tokom posete predsednika Rusije Vladinima Putina Srbiji nije poznat ni tri dana pred njegov dolazak.

U Srpskoj naprednoj stranci juče nisu imali odgovor na naše pitanje šta će sve ruski predsednik da obiđe tokom posete i da li je Hram Svetog Save, gde je predviđeno okupljanje građana, deo zvaničnog protokola. Odgovor nismo dobili ni od predstavnika patriotskih snaga koje tvrde da su, zajedno sa SNS, organizatori velikog mitinga ispred Hrama.

Aleksandar Đurđev iz Srpske Lige, jedne od organizatora dočeka Putinu, obećao je da će odgovoriti na naša pitanja ako mu ih dostavimo putem mejla, što smo i učinili. Odgovori do zaključenja lista nisu stigli. Đurđeva smo pitali da li je protokolom predviđeno obraćanje ruskog i srpskog predsednika građanima ispred Hrama. Pitali smo ga i na osnovu čega organizatori mitinga podrške Putinu tvrde da će skupu prisustvovati 70.000 ljudi, odnosno da li su tražili njihovu pojedinačnu potvrdu da će doći. Pitali smo Đurđeva i koja je uloga Srpske napredne stranke u organizovanju mitinga, ukoliko nepoznate patriotske snage tvrde da su one zapravo organizatori. Ranije je najavljeno da će patriotske snage uz podršku SNS organizovati veliki skup ispred Hrama Svetog Save, kao i da je predviđena šetnja koja će započeti sa platoa ispred Palate Albanije.

NSP: Poseta zaslužuje veliku državnu ceremoniju

„Poseta Vladimira Putina će po mnogo toga biti istorijska i shodno tome ne postoji niti jedan razlog da Srbija ne organizuje veliku državnu ceremoniju u kojoj bi važnu ulogu imao i narod, a posebno imajući u vidu činjenicu da je predsednik Rusije omiljen kod velike većine građana Srbije“, navodi se u saopštenju Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića. „Mi iz Narodnog slobodarskog pokreta apelujemo na nadležne državne organe da čim pre izađu sa zvaničnim protokolom posete kako bi se zaustavile spekulacije i vrlo tendenciozne negativne kampanje koje se vode, a koje imaju za cilj da diskredituju podršku koju narod Srbije daje Rusiji i njenom rukovodstvu. Mi ćemo kao partija pozvati svoje pristalice da dođu na zvaničnu državnu ceremoniju ukoliko ona tako bude definisana“, navodi NSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari