Đurić i Falkoni o nastavku dijaloga sa Kosovom 1Foto: FoNet/Kancelarija za KiM

„Beograd je spreman da, čim se za to steknu uslovi, nastavi dijalog sa Prištinom, a međunarodna zajednica može pružiti dragocen doprinos da proces normalizacije odnosa bude pokrenut sa mrtve tačke“.

To je poručio danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u razgovoru sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem. Đurić je poručio kako Srbija insistira na tome da Priština bezuslovno ukine takse na srpske proizvode kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa, navedeno je u saopštenju iz Kancelarije.

Đurić je ocenio kako „prve političke poruke predstavnika nove vlade privremenih institucija samouprave nagoveštavaju da Priština ne namerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i ekonomskih odnosa u regionu“.

On je konstatovao da je „zato neophodno izvršiti pritisak na Prištinu da odustane od blokade dijaloga i da konačno sprovede ono što je do sada dogovoreno u Briselu, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda u pokrajini“.

Đurić je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo zbog unapređenja odnosa Srbije i Francuske u proteklom periodu, čemu je, po njegovoj oceni, „u velikoj meri doprineo iskren i prijateljski odnos predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari