Đurić o albanskom filmu: Propaganda podmetnuta da se održi sukob Srba i Albanaca 1 Marko Đurić Foto: Beta/Miloš Miškov

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić, ocenio je danas da je dokumentarni film albanske televizije „Top kanal“ pod naslovom „Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju“, „podmuklo i verovatno sa strane podmenuto parče propagande koje treba da održi vatru sukoba između Srba i Albanaca“.

Đurić je u pisanoj izjavi naveo da smatra da su autori filma „promoteri fašističkih velikoalbanskih ideja, kojima otimanje tudje istorije i tradicije… nadopunjuje otimanje tudjih teritorija“.

U tome im, smatra Đurić, „pomažu i odredjeni inostrani centri moći koji, ne prvi put u istoriji, na valikolbanski projekat gledaju kao na sredstvo za zadovoljenje sopstvenih ekspanzionističkih ciljeva“, prenela je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dodao je da je potrebno „zaustaviti velikoalbanske propagandiste i falsifikatore istorije, kako bi i srpski i albanski narod mogli da imaju sigurnu i prosperitetnu budućnost“.

Prethodno je povodom filma emitovanog u neldelju, 30. maja, na albanskoj televiziji „Top kanal“ (Top Channel), koja se može pratiti i na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije navelo da se „srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari