Đurić pita SAD: Kada je Srbija nekog provocirala? 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Znamo da SAD podržavaju nezavisnost Kosova, ali to nije opravdanje za uravnilovku i izjednačavanje Srbije sa Prištinom.

To je ocenio danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, povodom saopštenja Stejt dipartmenta o potrebi nastavka dijaloga Beograda i Prištine i upitao gde i kada je Srbija nekoga provocirala ili uvodila barijere.

„Saopstenje Stejt dipartmenta je verovatno kompjuterski generisano ili se odnosi na drugi deo sveta. Voleo bih da dobijem objašnjenje gde i kada je Srbija provocirala nekoga ili uvodila barijere bilo kome“, naveo je Đurić u saopštenju.

Znamo da SAD podržavaju nezavisnost Kosova, ali to nije opravdanje za uravnilovku i izjednačavanje Srbije sa Pristinom koje je uvela anticivilizacijske takse, blokirala dijalog, 2252 dana blokira ZSO i čestim nasilnim akcijama destabilizuje situaciju na terenu, istakao je on.

Upravo zbog ovakvih izjava Ramuš Haradinaj traži da SAD budu jedini posrednik, a minira skupove poput samita u Parizu, smatra Đurić. Poštujemo svačiji stav, ali za ulogu u rešavanju problema potreban je izbalansirani, a ne navijački pristup, istakao je Đurić.

Ako ovako misle da nateraju Prištinu da ukine takse, nastavi dijalog i ponaša se odgovorno, bolje da odmah odustanu, pre nego što još štete bude pričinjeno, naveo je on.

U pisanoj izjavi iz Stejt departmenta, kako je preneo Glas Amerike, navodi se da „Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbegnu provokacije i vrate se pregovorima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari