Đurić: Pustite Srbe ili kraj dijaloga 1Marko Đurić Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će Srbija prekinuti briselski dijalog, ako do večeras ne budu oslobođena petorica Srba koje je danas u Gnjilanu uhapsila Kosovska policija.

Đurić je na vanrednoj konferenciji za medije u Vladi Srbije rekao da je to poruka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da su o stavu Srbije obavešteni predstavnici Evropske unije.

„Ovi ljudi moraju da budu oslobođeni odmah ili dijaloga više neće biti za dugo vremena“, rekao je Đurić, koji smatra da je petoricu Srba kosovska policija uhapsila samo zato što su javno izjavili da su protiv formiranja kosovske vojske.

Đurić je naveo da su u Gnjilanu uhapšeni načelnik Kosovskog okruga Radovan Stojković, šef lokalne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Jovan Denić i pripadnik Vojske Srbije Nenad Stojanović, koji radi u Vranju.

Uhapšena su i braća Aleksandar i Predrag Đorđević, dodao je Đurić i naveo da svi uhapšeni žive na teritoriji Kosova i Metohije i da ih on lično poznaje kao dobre domaćine i porodične ljude.

Đurić je rekao i da ne želi da preti, ali je poručio da će se Priština suočiti sa posledicama ako uhapšeni ne budu odmah oslobođeni.

Prema Đuriću, kosovska strana je hapšenjem Srba u Gnjilanu prekršila dogovor u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija da se takve stvari više neće događati.

On je podvukao da je garant tog dogovora i predstavnica Evropske unije Federika Mogerini i da je Srbija obavestila Brisel da ć prekinuti dijalog ako Srbi ne budu oslobođeni.

Na konstataciju novinara da je i posle ubistva Olivera Ivanovića, januara ove godine, prećeno prekidom dijaloga, Đurić je odgovorio da je tada dijalog bio prekinut na četiri meseca.

„Uveren sam da će ubice Olivera Ivanovića biti pronađene“, zaključio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari