Đurić: Razgovori u Briselu bili teški i neprijatni, novi sastanak u septembru 1Đurić i Lajčak Foto/Tviter Miroslav Lajčak (arhivska fotografija)

U Briselu je održana još jedna runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da su razgovori bili teški i neprijatni.

Specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak kaže da se na razgovorima na ekspertskom nivou finalizuju pitanja o kojima se ranije razgovaralo. Eksperti Beograda i Prištine na trećoj rundi sastanaka u Briselu razgovarali su o nestalim i raseljenim licima i ekonimskim odnosima dve strane.

„Pred sastanak na visokom političkom nivou između Beograda i Prištine koji će se održati početkom septembra, sastao sam se sa glavnim pregovaračima/koordinatorima u Briselu kako bi finalizovali rad na pitanjima o kojima smo razgovarali na prethodnim sastancima“, naveo je Miroslav Lajčak na Tviter nalogu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su razgovori u Briselu bili teški i neprijatlni jer su predstavnici Beograda, kako je naveo, morali da se suoče sa tvrdnjama da nema problema interno-raseljenih i izbeglih lica.

On je naveo i da su predstavnici Prištine negirali da na Kosovu i Metohiji postoji 18.000 uzurpiranih kuća i stanova, što se čak pominje u izveštajima OEBS-a, tvrdeći da ne postoji ni jedna jedina i da je „svaka osoba koja je htela da se vrati na Kosovo i Metohiju to mogla do sada da uradi ali da se, eto, Srbi nisu vratili zato što nisu želeli“.

„E ta vrsta ciničnih tvrdji je nešto što se repriciralo i na mnogim drugim temama“, rekao je Đurić.

Kako je naglasio, u takvoj situaciji „morate da imate mnogo živaca, strpljenja i vere da je rešavanje problema običnih ljudi interes veći od bilo kakve političke razmirice“.

Đurić je dodao da je pomenuto i pitanje narušavanja zaštićene zone kod manastira Dečani, kao i i Zajednice sprskih opština.

Hiseni: Srbija je na današnjem satsanku bila nekonstruktivna

Državni koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom, Skender Hiseni, rekao je da je Srbija bila nekonstruktivna na ekspertskom sastanku koji su danas imali u Briselu.

Kako prenosi koha.net, Hiseni je rekao da se Srbija na zajedničkom sastanku sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslavom Lajčakom vratila „elementima o kojima smo načelno bili dogovorili“.

„Srpska strana danas je bila nekonstruktivna. I to treba reći glasno i jasno. Srpska strana danas se vratila elementima oko kojih smo se načelno dogovorili. Srbija je učinila napore da ponovo otvori određena poglavlja sveobuhvatnog sporazuma o kojem smo načelno postigli dogovor. Sve ovo potvrđuje zabrinutost koju sam izrazio da Srbija namerava da se povuče, da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces odlaže i na kraju upadne u nešto što uopšte nećemo prihvatiti“ , rekao je Hiseni nakon sastanka.

Po njegovoj oceni Kosovo je nastavilo da bude veoma konstruktivno u pogledu rigorozne zaštite svojih interesa, ali istovremeno i strana koja zaista ima za cilj da ovaj proces završi mirovnim sporazumom i normalizacijom odnosa sa Srbijom.

„Taj sporazum bi neizbežno trebalo da donese i međusobno priznavanje Kosova i Srbije. Ne može biti drugog sporazuma. Međusobno priznanje stvara onu suštinsku predispoziciju za rešavanje svih spornih pitanja koja mogu postojati među državama kao i pitanja od obostranog interesa ili kako god ih nazivate“, kazao je Hiseni.

„Srbiji se ne sme dozvoliti da tim procesom manipuliše“, kazao je Hiseni jer, prema njegovim rečima, „postoje vrlo ozbiljni znaci da je planirana manipulacija celim procesom“.

Aledsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem 16. jula naglasio važnost rešavanja pitanja nestalih i raseljenih s područja KiM.

Nova rudna razgovora na visokom političkom nivou između Beograda i Prištine najavljena je za početak septembra, najverovatnije za 7. septembar, neposredno nakon razgovora dve strane u Vašingtonu, 4. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari