"Dnevnik slobodne Srbije" večeras ispred Pinka 1

Protestna šetnja „1 od 5 miliona“ od Vlade do televizije Pink biće održana danas, a građanima će se pridružiti studenti koji svoju protestnu šetnju započinju u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Okupljanje građana kod zgrade Vlade počeće u 18 časova, a protestna šetnja će se kretati Ulicom kneza Miloša, a zatim će preko Bulevara vojvode Putnika i Bulevara kneza Aleksandra doći do zgrade Radio-televizije Pink.

Građanima će se ispred Vlade obratiti glumac Branislav Lečić, a ispred televizije Pink će imati priliku da gledaju „Dnevnik slobodne Srbije“. Prema najavama organizatora, kao simbol medijskog mraka i kontrole medija koji je obojio srpsku medijsku scenu u ružičasto, građani će u subotu podsetiti na etiku i kodeks novinara Srbije, a ujedno i poručiti da takva vrsta propagande u našoj zemlji više nije poželjna.

Organizatori su pozvali sve učesnike šetnje da prate uputstva redara i suzdrže se od uvredljivih komentara, kako zbog svoje, tako i zbog bezbednosti svih okupljenih.

Okupljanje studenata koji će se pridružiti šetnji do televizije Pink počinje u 16 časova kod Studentskog grada na Novom Beogradu. Studentskoj šetnji će prethoditi kraći di-džej nastup muzičara i autora velikog protestnog hita „Barbara – the singing bot“, „Sevdahbaby“, a prisutnima će se obratiti profesor Oliver Tošković.

Protestna šetnja će krenuti od Studentske ulice do Pariskih komuna, odakle će se preko Bulevara Mihajla Pupina uputiti ka Brankovom mostu, i dalje nastaviti Brankovom ulicom, Zelenim vencom, Prizrenskom ulicom a onda ići preko Terazija, Ulicom kralja Milana, Kralja Miloša i pridružiti se ostalim demonstrantima kod Vlade.

Kako se ističe na društvenim mrežama, jedno od glavnih pitanja zbog čega demonstranti idu pred TV Pink je postavljanje pitanja ko je naručio spot protiv Olivera Ivanovića, ubijenog kosovskog političara, protiv koga je preko ove TV stanice vođena antipropaganda u vreme lokalnih izbora na Kosovu u jesen 2017. Rasvetljavanje ubistva Ivanovića je među zahtevima protesta. Dolazak pred Pink tema je velike debate u javnosti, delom i zbog incidenata tokom upada demonstranata u zgradu RTS-a 16. marta uveče, nakon čega su usledila hapšenja, pa puštanja uhapšenih demonstranata.

Najavu dolaska pred Pink prate napetosti i sitniji incidenti. Očekivanja su podignuta nakon događaja u četvrtak kada su lideri Saveza za Srbiju pokušali da ostave zahteve na pisarnici gradske skupštine (Stari dvor), a pred njih izašle članice vladajuće SNS i Saveta za rodnu ravnopravnost, uglavnom zaposlene u gradskoj upravi. U međusobnom verbalnom duelu i gužvi dve žene su se onesvestile. Lideri SZS potom su se udaljili i sa pristalicama sklonili ogradu sa radova u Kolarčevoj ulici i kratko demonstrirali na Trgu republike, tražeći da REM reaguje na kršenje zakona od strane televizija pod kontrolom vlasti. Opozicija traži između ostalog smenu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, kao i da se građani izjasne o urbanističkim zahvatima u naseljima u kojima žive, na referendumima.

U petak su nastavljena reagovanja na ove događaje. Ženska mreža Saveza za Srbiju održala je konferenciju povodom dešavanja ispred Starog dvora od četvrtka.

„Pozivam predstavnice Srpske napredne stranke da se osveste i da spreče zloupotrebe. Žene iz Saveza za Srbiju osuđuju ono što se dogodilo u četvrtak, a reč je o zloupotrebi žena. Mi ćemo se boriti da svaka žena u Srbiji može da sačuva svoje dostojanstvo i bezbednost – poručila je poslanica Dveri Marija Janjušević.

Prema njenim rečima, prava istina je da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić prosto postavio žene na ulaz, kako bi one sprečile da bilo ko od građana uđe u zgradu. Janjušević je istakla da niko od medija nije izvestio koliko su zapravo predstavnice SNS bile agresivne, i na koji način su gestikulirale.

– Kao pripadnica jedne izrazito konzervativne stranke, ne mogu da prihvatim da se Goran Vesić u četvrtak sakrio iza ženske suknje, jer se u suštini to zapravo dogodilo. Oni su pozvani na razgovor, a od tog razgovora sakrili su se iza ženske suknje. Ja ne znam šta će biti sutradan kada ih istražni organi pozovu na razgovor, iza čije suknje će se tad sakriti – upitala je Janjušević i dodala da bi sramota SNS-a bila sprečena da je Vesić izašao ispred tih žena.

Gradska odbornica Ferida Čustović ponovila je da žene iz SZS-a osuđuju manipulaciju i zloupotrebu žena, naročito od strane aktuelne politike koja to nasilje promoviše. Ona je naglasila da Ženska mreža SZS-a smatra da je svaka vrsta nasilja nedopustiva, te da se zalaže za nultu toleranciju prema nasilju koje ne sme da se koristi u dnevnopropagande svrhe, kako je bio slučaj u četvrtak.

– Zahtevamo da se zaustavi jezik nasilja i mržnje koji koristi predsednik Republike, jer se na taj način podstiče atmosfera nasilja koja nam se dešava svaki dan. Primer za to su predstavnici vlasti na lokalnom nivou protiv kojih su podignute krivične prijave. Mi iz Saveza zahtevamo da se sa jezikom kojim se produbljuje nasilje hitno stane – poručila je Čustović.

Akcije SZS

Predstavnici Saveza za Srbiju i u petak su iz Kolarčeve ulice uklonili ograde oko građevinskih radova na Trgu republike navodeći da se „ništa ne radi“ na rekonstrukciji tog dela Beograda već da gradske vlasti pokušavaju da „izoluju“ opštinu Stari grad i centar grada „ukradu i prenesu na drugu lokaciju“. Aktivisti SZS su oblepili kolovoz u Kolarčevoj ulici plakatima sa likom zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i natpisom „Dobro došli u Diznilend večitog zamenika Gorana Vesića“.

Odbornik SZS Nikola Jovanović podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih koji su ga onemogućili da uđe u Skupštinu grada i podnese odborničko pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari