DOS pre 20 godina predstavio "Ugovor sa narodom" 1Foto: Danas Online

Opozicioni blok Grupa 17 plus i Demokratska opozicija Srbije (DOS) pre 20 godina predstavili su plan „Program za demokratsku Srbiju“ za prvih 100 dana nakon osvajanja vlasti.

„Tri osnovna dela programa političkih, pravnih i ekonomskih promena čine ono što bi nakon pobede DOS na izborima prvog dana trebalo da uradi nova Savezna skupština, kao i Vlada u prvih 100 i prvih godinu dana. Kako je na konferenciji za novinare rekao Zoran Đinđić, predsednik Demokratske stranke i predsedavajući DOS, Program predstavlja „ugovor budućih poslanika sa narodom“, pisao je Danas.

Đinđić je tom prilikom objasnio da je ovo način da se promene ljudi sa vlasti, ali i dosadašnji stil politike.

„Mi smo već imali kontakte sa pojedinim zemljama Evropske unije i Norveškom, koje su spremne da pomognu novoj vladi“, izjavio je izvršni direktor G17 plus, Mlađan Dinkić.

Kako je preneo list Danas, Dinkić je objasnio da su za prvi dan rada novog parlamenta planirane pripreme za donošenje novog Ustava, zatim rezolucija o ukidanju blokade Crne Gore, dosledna primena rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, smanjenje broja ministarstva za trećinu, zakonska zabrana gomilanja funkcionerskih funkcija, kontrola imovine poslanika.

Dvadeset godina posle sloma režima Slobodana Miloševića, opozicija je svoje snage ponovo udružila prvo kroz Savez za Srbiju, a od nedavno Udruženu opoziciju Srbije (UOS).

Sličnosti između današnjih poteza udružene opozicije koja pretenduje na rušenje političke mašinerije Srpske napredne stranke, često su pratili komentari pokušaja recikliranja politike DOS-a.

Tako je Savez za Srbiju početkom 2019. godine predstavio tekst Sporazuma sa narodom od sedam tačaka.

Suština predstavljenih mera trebalo je, prema rečima prvaka SZS, da obezbedi poštene izbore i vrati demokratiju i vladavinu prava koje je režim ugrozio.

Sporazum sa narodom SZS je uz pomoć organizatora protesta Jedan od pet miliona, u prvim nedeljama podržalo više od 100.000 građana, saopštila je ova organizacija.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari