Dragoljub Mićunović: Solidarnost je sada na velikom ispitu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ceo svet je zbog pandemije korona virusa uzbuđen.

Neki su to smatrali lakšom i prolaznijom formom, ali vidim da su mnogi to shvatili vrlo ozbiljno. Ovo je trenutak kada se proveravaju mnoge institucije u svetu i zdravstvene i generalno neoliberalna politika o privatizaciji, bolnicama, školama… Mnoge stvari su na ispitu, ali na ispitu je pre svega solidarnost ljudi. Imamo sada tu dva koncepta koja se bore, jedan je u privatnosti, a drugi je u solidarnosti. Videćemo šta je u ovom trenutku jače. Mislim da je solidarnost neophodnija – kaže profesor Dragoljub Mićunović, poslanik Demokratske stranke, koji je tokom života prošao mnoge krizne i teške situacije.

* Ima li kod nas solidarnosti?

– Što se nas tiče potrebno je da se svi uključe u ovom trenutku, ne zarad svojih separatnih interesa bilo koje vrste – ekonomskih ili političkih, već pre svega sa stanovišta humanosti i solidarnosti čitavoga društva. U tom smislu mnoge nevladine organizacije takođe treba da se uključe, kao i Crkva, koja ima humanitarni zadatak i trebalo bi da mobiliše humanitarne resurse. U ovom trenutku je prilika i da mnoge koji su do sada toliko hvalili neoliberalno bogaćenje vidimo na delu, koliko će uspeti da odvoje za rešavanje socijalnih problema najugroženijih delova stanovništva, a to su pre svega – siromašni, stari, napušteni. To je sada pitanje savesti. U tom smislu mislim da svaka javna ličnost treba u skladu sa svojim mogućnostima da doprinese apelima na sve da shvatimo da smo svi pripadnici jedinstvene vrste koja se zove čovek.

* Mnogi zameraju našoj vlasti da je među građane izazvala konfuziju oko korona virusa, tvrdeći najpre da je to najsmešniji virus, do dramatičnog uvođenja vanrednog stanja.

– Ne bih to sada komentarisao. Biće vremena, sabraćemo sve na kraju – kad sve ovo prođe.

Dragoljub Mićunović: Solidarnost je sada na velikom ispitu 2

* Kako se Vi osećate lično ovih dana dok slušate apele da su najstariji i najugroženiji?

– Ponašam se disciplinovano, s obzirom da spadam u red onih najkritičnijih grupa, duboke starosti i još nekih oboljenja. Upozorenja sam vrlo ozbiljno shvatio. To znači da sedim u kući, ne izlazim. Imam mogućnosti da meni i mojoj supruzi donose do vrata ono što je najneophodnije.

 * Kako sada koristite višak slobodnog vremena?

– Pokušavam da završim one obaveze koje sam odlagao, da sredim svoje papire, svoje rukopise, da za druga izdanja u knjigama koje sam pisao popravim nešto. Dakle sve ono što sam odlagao sada imam prilike da završim. Srećom imam i veliku biblioteku koja mi u tome pomaže, tako da što se mene lično tiče moja briga je preneta na to kako će biti ostalima.

* Da li izbegavate da slušate vesti koje nisu tako ružičaste ili pomno pratite koliko je novozaraženih i kod nas, ali i u svetu?

– Pratim vesti i međunarodne i naše, ali ne fanatično. Jedno dva puta u toku dana odslušam šta ima novo.

* Koliko će vam teško pasti zatvoreni prostor i koliko dugo možete to da izdržite?

– To sve zavisi od iskustva. Ja sam imao iskustva da u zatvorenim prostorima boravim mnogo duže i nekomfornije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari