DS: U Subotici vlast sijalice od 60 plaća 530 evra 1Park isped muzičke škole u Subotici; Foto: osnovneskole.edukacija.rs

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) optužio je danas gradsku vlast u Subotici, predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS), da planira da ugradnju štedljivh LED svetiljki u javnoj rasveti plati čak 530 evra po sijalici.

Na ukupan posao zamene i održavanja javnog osvetljenja u prigradskim naseljima odlazi četiri miliona evra više nego što taj posao realno vredi.

„To se jasno i nedvosmisleno vidi iz javnog poziva za izbor privatnog partnera za projekat ‘zamene, racionalizacije i održavanja sistema javnog osvetljenja tokom 13 godina, na teritoriji prigradskih naselja Grada Subotice’, koji je raspisan 10. januara za, sudeći po diskriminatorskim uslovima za učešće na tenderu, verovatno već poznatog partnera“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je reč o drskoj pljački subotičkog budžeta i građana zbog čega DS u Subotici traži od subotičke vlasti da postupak izbora javnog partnera odmah prekine.

Dodali su da primeri gradova u Srbiji u kojim su već ugovoreni poslovi zamene zastarelih svetiljki savremenim i štedljivim LED sijalicama, „nedvosmisleno pokazuju“ kako su troškovi „neuporedivo manji“ ukoliko se sijalice nabavljaju putem klasične javne nabavke, nego putem „sumnjivog modela javno-privatnog partnerstva“.

„U gradovima u kojima SNS nije na vlasti, sprovedene su klasične javne nabavke za kupovinu i montažu LED svetiljki, pa je tako u Šapcu nabavljeno i montirano 5.000 LED svetiljki po ceni od 60 evra po komadu, a tokom prošle godine u Paraćinu je montirano 1.000 LED svetiljki snage 20-30 vati po ceni manjoj od 50 evra za sijalicu“, precizira se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari