Duda Ivković: Moja savest i dostojanstvo su čisti 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Ono što sam u životu uradio, i dela koja sam ostvario, govore ko sam i šta sam.

Moja savest i dostojanstvo su čisti. Ne želim da odgovaram kojekakvoj boraniji sa društvenih mrežama koja me osuđuje – kaže za Danas proslavljeni košarkaši trener Dušan Duda Ivković, upitan da prokomentariše fotografiju na kojoj se nalazi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Fotografija je nastala u petak, 29. juna kada se Vučić sastao sa delegacijom Sportskog društva Radnički i razgovarao o obeležavanju stogodišnjice postojanja ovog društva. Jedan od članova delegacije je bio upravo Duda Ivković, a zajednička fotografija sa Vučićem izazvala je lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama. „Prodao se“, „I Duda izdao..“, „Razočarao me je“, samo su neki od njih.

– Na društvenim mrežama ne učestvujem niti čitam komentare. Takve stvari me ne interesuju niti pogađaju. Svi znaju ko je predsednik države, ko sam ja, i zbog čega smo tamo bili. Da sam sa Vučićem doveden u kontekst gde smo se sastali da bih rešio neke svoje privatne probleme, ili svog prijatelja i slično, imalo bi povoda za objašnjenje. Ovako je svaki komentar Izlišan – naglašava Ivković. Na tom sastanku, dodaje, ni jedne jedine reči nije bilo o politici, niti bilo čemu drugom sem Radničkog.

– Ja sam na sastanku bio isključivo kao član organizacionog odbora u sklopu proslave jedinstvenog jubileja koji se zove 100 godina Sportskog društva Radnički. Tamo je i nastala ta fotografija, iza koje ne stoji nikakav drugi kontekst, sem navedenog – naglašava Ivković.

Proslavljeni košarkaški trener je prošle godine dao otvorenu podršku Saši Jankoviću na predsedničkim izborima, međutim, nikada nije bio član Pokreta slobodnih građana. Na izboru za gradonačelnika Beograda u martu podršku je dao Draganu Đilasu. Javno je izražavao neslaganje sa politikom vladajuće stranke i predsednikom Aleksandrom Vučićem, zbog čega su njihovu zajedničku fotografiju mnogi protumačili kao izdaju onih koji se bore protiv aktuelnog režima. Među njima je akademik Dušan Teodorović, nekadašnji član PSG-a, koji je na Tviteru napisao „Žao mi je što sam sa prvim i četvrtim s leva učestvovao u kampanji protiv trećeg. Zgrožen sam“. (Četvrti s leva je Ivković, a Vučić treći). Teodorović juče za naš list nije želeo da obrazloži svoju reakciju na spornu fotografiju, navodeći da je svojim tvitom sve rekao.

Međutim, bilo je i dosta njih koji su stali u „odbranu“ Dude Ivkovića, uz puno razumevanje zbog čega i u kakvim okolnostima je sporna fotografija nastala.

Uoči susreta sa delegacijom SD Radnički, informativna služba predsednika Srbije saopštila je da je on prihvatio predlog da bude počasni pokrovitelj obeležavanja stogodišnjice postojanja Radničkog. „Ovo je ogromna odgovornost i obaveza, da svojim autoritetom pomognem obnovi velikih sportskih uspeha koje je Radnički postigao na terenu“, istakao je predsednik Vučić. U saopštenju se navodi da se predsednik zahvalio Dušanu Dudi Ivkoviću, LJubinku Toši Veselinoviću, Saši Jovićeviću i Radetu Miriću, predstavnicima SD Radnički, na velikoj časti koja mu je ukazana.

Na fotografiji se nalazi i Rade Mirić (prvi s leva), direktor marketinške agencije Srebrn tuš, ali i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića. PSG gotovo svakodnevno oštro kritikuje rad predsednika i vlade, te je zanimljiva odluka Mirića da bude deo priče u kojoj je Vučić pozvan da bude pokrovitelj SD Radnički.

Mirić za Danas kaže da je svojim poslom, odnosno marketingom vezan za proslavu SD Radnički i da njegovi privatni i politički angažmani i stavovi nemaju nikakve veze sa ovom pričom.

– Poslom sam vezan za proslavu SD Radničkog za dve godine jer je marketinški „pokrivam“. Odluku o tome da predsednik bude pokrovitelj proslave stogodišnjice je odluka tog društva. Oni su se obratili instituciji predsednika i smatram da je to logična i prirodna odluka jer ovo društvo svojim stogodišnjim postojanjem to zaslužuje. Nema razloga da se pravdam, ali podvlačim da moj politički angažman, koji je dijametralno suprotan predsednikovom, nema nikakve veze sa marketinškim poslom koji obavljam – navodi Mirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari