Duško Marković: Crna Gora će i dalje biti odgovoran sused državama regiona 1Foto: M. Stojanović

Bez obzira na razlike koje postoje među nama u ovom regionu jedan cilj nam je isti – ravnomerno razvijeno područje Jadrana, uključujući „brz“ekonomski razvoj, poručio je na jučerašnjem otvaranju skupa Jadransko-jonske inicijative u Budvi premijer Crne Gore Duško Marković.

Na ovom dvodnevnom forumu učestvuju i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na kraju skupa Dačić ce u ime Srbije preuzeti dvanaestomesečno predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom.

Forum u Budvi održava se pod geslom: „Integracija za narod, razvoj za region“.

Marković je izrazio uverenje da će Crna Gora ubrzo postati članica Evropske unije, ističući da se taj cilj podudara sa intenziviranjem saradnje na Jadranu.

„Jadran je jedno od najvećih područja Evrope, dom za više od 70 miliona ljudi… Stoga, ova regija treba da postane most među ljudima, a Crna Gora ce i dalje nastaviti da se ponaša kao odgovoran susjed državama regiona“, rekao je Marković.

Predsednik crnogorske vlade je napomenuo da Crna Gora želi da postane „ekonomsko čvorište regiona“, oslanjajući se umnogome na potencijale Jadransko-jonske inicijative.

Predstavnici Evropske komisije, koja je pokretač Inicijative, naglasili su na uvodnoj ceremoniji da pored jasnih ekonomskih koristi za ovaj region, navedeni projekat može da pomogne u jačanju političkih veza između država-učesnika, uključujući i kandidate za članstvo u Evropskoj uniji, „jer svi sarađuju pod ravnopravnim uslovima“.

Prema njihovim rečima, Evropska komisija „snažno veruje da su makroregionalne strategije moćno oruđe za prevazilaženje izazova koji postoje u regionu“.

Crna Gora je, inače, prva država koja predsedava Inicijativom, a nije članica Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari