Dveri: Mere pomoći Vlade Srbije neselektivne i nepravedne 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da su mere pomoći privredi i građanima, koje je Vlada Srbije najavila, neselektivne i neprevadne.

Obradović je na konferenciji za novinare istakao da je Vlada orijentisana na jednu vrstu nelogične ekonomske i socijalne pomoći, što znači, kako je naveo, da ona bez obzira kakav je rizik za poslovanje daje potpuno istu vrstu finasijskih podsticaja preduzetnicima u Srbiji.

„Kada su u pitanju direktni finasijski podsticaji građanima, bez obzira na stepen socijalne ugroženosti, svi dobijaju isto. Mi smatramo da je ta vrsta ekonomske i socijalne politike potpuno pogrešna, jer to nije ni pravedno ni logično“, naveo je Obradović.

On smatra da se na ovaj način „bacaju pare svih poreskih obveznika“, kao i da se istovremeno iznova zadužuju buduće generacije, a „efekat je samo predizborni i nikakav drugi“.

Prema njegovim rečima, pomoć treba da bude dodeljivana selektivno prema stepenu ugroženosti privrednika i gradjan.

„Oni koji su najpogodjeniji pandemijom treba da dobiju najveću pomoć, da budu oslobodjeni poreza i doprinosa na zarade, kao i da se obračun PDV-a vrši tek nakon naplaćivanja fakture koju potražujete“, objasnio je predsednik Dveri.

On je dodao i da robne rezerve i javne nabavke, koje vrši država, treba da čini domaća roba proizvedena u Srbiji.

Govoreći o socijalnim merama, Obradović je istakao da građani u Srbiji treba da budu podeljeni po socijalnim kartama, a onda i oni koji su najugroženiji treba da dobiju pomoć.

„Sistem vaučera bi omogućio da gradjani kupuju samo robu domaće proizvodnje“, istakao je Obradović.

Kao neke od vidova socijalne pomoći Obradović je naveo da treba dati 200 evra samo penzionerima koji primaju penzije niže od prosečne, 200 evra nezaposlenima, kao i 100 evra korisnicima materijalnog obezbeđenja i invalidskih dodataka ako imaju dva člana porodice i 200 evra za one sa više od dva člana porodice.

„Takođe, 100 evra dati svima koji imaju minimalnu zaradu u domaćinstvima do dva člana porodice i 200 evra za one sa više članova, 100 evra zaposlenim samohranim roditeljima, koji imaju zaradu manju od prosečne i jedno dete, a 200 evra sa dvoje i više dece“, precizirao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari