Petković: Atmosfera u Briselu svaki put neprijatna, od ovih razgovora zavisi nastavak dijaloga 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je svaki put u Briselu atmosfera neprijatna, ali da je srpska delegacija tu da se bori za srpske interese, ali i za poštovanje i implementaciju svih dogovorenih sporazuma.

Kako je rekao, u naredna dva dana Beograd će insistirati na pet važnih tema – formiranju ZSO, nestalima, pravosudju, energetici i slobodi kretanja, a istakao je da je Srbija uvek spremna za dijalog i da ima konstruktivan pristup, navodi se na sajtu Kancelarije za KiM.

On je izjavio da će od ovih razgovora sa prištinskom delegacijom zavisiti i nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u prištini Aljbina Kurtija.

Petković je novinarima u Briselu rekao da će novi sastanak biti zakazan ukoliko Priština pokaže spremnost da ide dalje.

„Srbija je ta koja insistira na dijalogu i ima konstruktivan pristup kao i da je uvek spreman za njega“, rekao je Petković.

Dodao je da za napredak i razvoj „u ekonomskom i svakom smislu, Beograd, Priština i sve države u regionu moraju da saradjuju“.

Govoreći o formiranju ZSO Petković je kazao da je to srce Briselskog sporazuma i da na njemu počivaju i dijalog i svi sporazumi postignuti u Briselu, ali da je prošlo 3.063 dana kako nije formirana.

On je kazao da Beograd insistira i na pitanju nestalih.

„I dalje se traži i insistiramo da bude pronađeno 1.639 lica i zbog toga smatramo da to nije političko već civilizacijsko pitanje koje posebno opterećuje odnose Beograda i Prištine“, rekao je Petković.

Petković: Ne tražimo ništa novo, samo implementaciju i sprovođenje onoga što je dogovoreno

Ne tražimo ništa novo, ni nemoguće, već samo implementaciju i sprovođenje onoga što je dogovoreno, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom dvodnevnog dijaloga.

Petković je istakao da odgovornost za to, osim Prištine, snosi i sama EU koja je kao posrednik u dijalogu stavila svoj potpis i na Briselski sporazum i na sve druge sporazume koji moraju da se poštuju, , javila je Radio televizija Srbije (RTS) iz Brisela.

Najavljeno je da će se na najvišem političkom nivou dve strane sastati u septembru, ali potvrde da će se to dogoditi i kada još nema, navodi RTS.

Trojni sastanak je predviđen za sutra.

Očekuje se da Beograd insistira na primeni do sada postignutih sporazuma, a pre svega se to odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Osim toga, na stolu su teme nestalih, energetike, slobode kretanja. Međutim, o temama nije bilo dogovora na ranijim sastancima ni na tehničkom, ni na političkom nivou, javlja izveštač RTS-a iz Brisela.

Nema sumnje da je cilj da se na ovom tehničkom dijalogu dođe do nekog napretka, navodi RTS.

Miroslav Lajčak je konstatovao ranije da nije došlo ni do kakvog dogovora, i da je dogovoreno samo da se dijalog nastavi. Teško da Evropljani mogu da dozvole da se Beograd i Priština još jednom sastanu i da se konstatuje da se ništa nisu dogovorili i da su razlike velike, između ostalog tome služi i ovaj dvodnevni sastanak na ekspertskom nivou.

Lajčak je objavio danas na Tviteru da će tokom dana imati sastanke sa delegacijama Srbije i Kosova, koje će predvoditi Petar Petković i Besnik Bislimi.

„Imamo mnogo hitnih pitanja o kojima moramo razgovarati i očekujem da postignemo zajedničko razumevanje o tome kako bismo mogli ići napred“, napisao je Lajčak

Rečeno je da će se na najvišem političkom nivou dve strane sastati u septembru, ali tačne potvrde da će se to dogoditi i kada još uvek nema.

Ovo je prvi susret od jula, kada je održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtina i kada je dogovoreno jedino to da će se nastaviti dijalog na tehničkom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari