Ekspres: Danas video samit o pokušaju rešavanja najosetljivijeg konflikta u Evropi 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

U Parizu će danas biti održan video samit o odnosima Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Francuske, Nemačke i Evropske unije (EU) u pokušaju rešavanja jednog od najosetljivijeg teritorijalnog konflikta u Evropi, preneo je francuski list Ekspres (L Express).

Na sajtu Jelisejske palate navodi se da će samit početi u 10.30. Na video samitu učestvuju predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel (Josep Borrell) i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Expres prenosi da Srbija i Kosovo danas treba da nastave dijalog prekinut pre 18 meseci i da je cilj video samita „pokušaj rešenja jednog od najosetljivijeg teritorijalnih konflikta u Evropi“.

„Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja UN i 22 od 27 članica Evropske unije, koja nema jedinstven stav o tom pitanju. Međutim, postoji jedna velika prepreka – Beograd odbija da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine posle krvavog rata krajem 90-ih godina“, navodi francuski list i dodaje da je bez saglasnosti Srbije, čiji stav podržavaju Rusija i Kina, za Kosovo je nemoguće da UN zvanično prizna njegovu nezavisnost.

Prema Makronovom kabinetu, današnji samit ima za cilj da oživi dijalog i omogući Evropskoj uniji da lakše pronađe rešenje tog spora, prenosi francuski list

Ekspres navodi da posle tog samita u nedelju sledi sastanak Hotija i Vučića u Briselu i na kraju teksta dodaje da je rat na Kosovu poslednji konflikt na tlu bivše Jugoslavije, tokom kojeg je stradalo više od 13.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari