EU: Još nema konkretnog datuma nastavka dijaloga o Kosovu 1Foto: FoNet/TV

U Evropskoj uniji još uvek nema konkretnog datuma nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije na tehničkom niti političkom nivou, izjavila je portaprolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič.

„Nastavlja se rad na sastanku na tehničkom odnosno sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga, čiji datum treba da bude potvrđen“, rekla je Kocijančič za Radio slobodna Evropa.

– Kosovo spremno za nastavak dijaloga koji predstavnici Srbije odbijaju, spska strana napustila sve aktivnosti koje se odnose na ostvarivanje do sada postignutih sporazuma. Mi smo do sada tri puta pismeno zatražili da se odredi datum narednog sastanka i zatražili smo posebno ostvarivanje sporazuma o energetici, ali je to odbijeno sa srpske strane. Ostajemo u očekivanju sastanka kada oni budu spremni sa nastavak razgovora. Kosovo je inače, spremno za razgovore“, istakao je šef kosovske delegacije u tehničkom delu dijaloga Avni Arifi. Kako je naveo Srbija ne ostvaruje veliki broj sporazuma i da su nisu ispunjeni do kraja sporazumi o integrisanom rukovođenju granicom i izgradnja šest graničnih prelaza, tri sa kosovske i tri sa srpske strane i zbog neodgovornosti Srbije su izgubljene višemilionske donacije.

Među sporazumima koji nisu ostvareni su i onaj o mostu na Ibru u Mitrovici, ne poštuje se sporazum o priznanju diploma i o katastru.

„Sa kosovske strane ima zaostajanja za izradu Statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO). Stvorena je rukovodeća grupa koju čine isključivo predstavnici srpske zajednice i njihova je odgovornost zašto se do sada kasnilo“, kazao je Arifi.

Srpska strana odbija nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa zahtevom da se prethodno stavi van snage odluka Vlade Kosova o uvođenju dodatne takse za robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari