EU spremna da "trguje" članstvom Srbije u zamenu za rešenje kosovskog problema  1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

„Evropska unija intenziviraće ‘trgovinu’ članstvom Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u zamenu za kompromis Beograda i Prištine o statusu Kosova i uskoro bismo mogli da očekujemo konkretnije pomake u dijalogu“, kaže za Danas Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Na moguću „trgovinu članstvom“, prema oceni Popova, ukazuje poruka specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka – da su region Zapadnog Balkana i Evropska unija deo „iste porodice“, kao i razgovori Lajčaka sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikolasom Dendijasom o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pregovorima Beograda i Prištine.

Lajčak je iz Dubrovnika, gde je u toku „Dubrovnik Forum 2021“, poručio da su Zapadni Balkan i EU „duboko povezani“ kao i da će se ta integracija povećavati.

On se na marginama ministarskog foruma u Dubrovniku susreo sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikolasom Dendijasom, što, prema oceni Popova, ukazuje da bi Grčka mogla da ima ozbiljniju posredničku ulogu u pregovorima Beograda i Prištine u narednom periodu.

Popov u razgovoru za Danas podseća da je u poslednje vreme primetna rešenost EU i SAD – da što pre uvedu dijalog Beograda i Prištine u neki ozbiljniji kolosek od onog prvog sastanka.

– Sada je cilj da se, od onih ekstremnih polaznih tačaka – Kurtijeve da dolazi u obzir samo potpuno priznanje Kosova od strane Srbije, i Vučićevog odgovora da o tome nema govora – nađe neka srednja mera, ma šta to bilo. Kroz ovu Lajčakovu izjavu pokušava da se napravi izvesna trgovina, šalje se poruka da je to (kompromisno rešenje Beograda i Prištine, prim. aut.) put ka ubrzavanju procesa učlanjenja Srbije, kao najveće zemlje regiona, u EU, što bi povuklo i druge manje zemlje. To je jedna vrsta podsticaja, navodi Popov.

On ističe da uključivanje Grčke pokazuje da je Lajčaku potrebno „svako savezništvo“ koje može da dovede do pozitivnih rezultata.

– Mnogo toga se dešava iza zavese šta mi ne vidimo a onda se iznenadimo kad to bude finalizovano. Zbog toga se lako može desiti u skorije vreme, kada se ponovo nađu Vučić i Kurti, da se izađe sa nekim artikulisanim predlogom. Vučić priča da je izložen jakim pritiscima i ja verujem da jeste, jer su sada EU i SAD udružile snage da se pitanje Kosova reši. Moguće je da se i sada sprema nešto što bi vodilo pomirljivoj varijanti za obe strane, ukazuje Popov.

Prvi sledeći sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u okviru dijaloga koji vodi EU trebalo bi da se odigra već krajem ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari