EU sutra potvrđuje novu metodologiju i proširivanje na Zapadni Balkan 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Šefovi država ili vlada zemalja Evropske unije sutra će ponovo istaći predanost „Jačanju procesa proširivanja“ i „Verodostojnoj EU perspektivi Zapadnog Balkana“, novoj metodologiji postupka koji taj region vodi ka Uniji.

Time će potvrditi stav iz danas objavljenih zaključaka šefova diplomatija Unije koji su odobrili pregovore o prijemu u članstvo Severne Makedonije i Albanije.

Promene u metodologiji mogu se „uneti u pregovaračke okvire s Crnom Gorom i Srbijom, uz saglasnost tih zemalja“, piše u zaključcima ministara koje šefovi država ili vlada Unije treba da potvrde na video zasedanju u četvrtak.

Ministri inostranih poslova podvlače da je cilj nove metodologije koju je u februaru izradila Evropska komisija, da se „pristupni proces osnaži tako što će postati predvidljiviji, ubedljiviji, s više snage“.

Šefovi evropskih diplomatija navode da će se pregovorima o prijemu u EU „snažnije politički rukovoditi, na temelju objektivnih merila i strogih pozitivnih i negativnih uslova, uz mogućnost vraćanja unazad“.

„Temeljne demokratske reforme“, stoji u dokumentu Saveta ministara EU, „vladavina zakona i ekonomske reforme su ključni cilj procesa koji vodi članstvu“.

Ministri EU kažu da je to i rezultat obnovljene saglasnosti o valjanosti proširivanja na Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari