Evropski blok ne može da zameni DS 1Foto: FoNet/ Srbija 21

U Demokratskoj stranci već tokom jučerašnjeg dana zakazan je sastanak Etičke komisije povodom odluke Gordane Čomić da učestvuje na sednici parlamenta i time prekrši odluku o bojkotu, rečeno je Danasu.

Ovo se smatra očiglednim kršenjem partijske odluke, budući da je već jednom raspravljano o tome, ali je tada rečeno da se Čomić vratila samo na sednicu skupštinskog odbora, ne i na zasedanje Skupštine.

Očekuje se da će Čomić, kao i grupa drugih poslanika DS koji istupaju protiv bojkota, prikloniti novoj organizaciji Srbija 21.

Ova organizacija se, navodno, ozbiljno priprema za učešće na izborima.

U njoj su sadašnji i bivši poslanici DS, SDS i LDP, koji su bili prisutni na skupu Srbije 21 u novembru kada je usvojena deklaracija o evropskoj budućnosti – Čomić, Nataša Vučković, Vesna Marjanović, Marko Đurišić, Nenad Konstantinović, Bojan Đurić, Ivan Andrić…

Nije još poznato da li će Srbija 21 pristupiti novoformiranom Evropskom bloku.

– Koalicija Evropski blok ne može biti zamena za građanske glasove koji bi išli DS ili Pokretu slobodnih građana, jer su ljudi koji glasaju za tu vrstu demokratskih stranaka centra politički pismeni. Oni ne rezonuju na način „ako oni ne izlaze na izbore, glasaću za neku satelitsku koaliciju“ – smatra politikolog Cvijetin Milivojević, koji komentariše formiranje koalicije Evropski blok, koju čine Vojvođanski front, Stranka moderne Srbije, i Građanski demokratski forum.

Milivojević ocenjuje da je potpuno logično da čelnici pomenute koalicije razmišljaju da bi mogli da određeni broj glasova zahvate od birača demokratski orijentisanih stranaka koje bojkotuju izbore.

– Druga grupa razloga leži u volji SNS, koja podržava izlazak takvih koalicija na izbore. SNS ne samo da ohrabruje, već i pomaže formiranje više fingirano-opozicionih lista, koje će pokrivati sve, od ekstremno desnog, do ekstremno levog pola. Na taj način, vladajuća stranka pokazuje da je bolja i odgovornija nacionalna stranka, a istovremeno i stranka socijalne pravde. Vidite kakvi se sve pojavljuju na drugoj strani; od nekog Zvona, preko Metle, zatim evropskih blokova i Miše Vacića. U svemu tome gledano, SNS iz ugla birača deluje najpristojnije – navodi Milivojević.

On dodaje da vladajuća stranka takođe želi da pokaže šarolikost, to jest da su to „pravi demokratski izbori“, tako što će na njima učestvovati stranke i koalicije od krajnje levice do krajnje desnice.

Programski direktor CeSID-a Ivo Čolović, kaže da je nakon smanjenja cenzusa na tri posto bilo očekivano formiranje koalicija poput Evropskog bloka. Prema njegovom viđenju, to je zapravo bio mamac za pojedine političke partije koje su kalkulisale sa nešto slabijom podrškom birača, da ujedinjujući se u različite koalicije, pokušaju da se dokopaju cenzusa.

– Možemo reći da većina političkih partija koje su formirale Evropski blok, deli slične ideje i vizije Srbije u budućnosti, tako da se ne radi o neprirodnoj koaliciji. Reč je o koaliciji koja cilja proevropski i građanski deo biračko tela. Postavlja se pitanje u kojoj meri su takvi birači spremni da poslušaju one koji se zalažu za bojkot, ili da ipak po navici ili inerciji izađu na izbore i zaokruže političku partiju koja najviše odgovara onim strankama ili koalicijama za koje su glasali u prošlosti – objašnjava Čolović.

Prema njegovom viđenju, podrška Evropskom bloku zavisi od snage njihove kampanje, ali i od snage kampanje bojkota koju će organizovati političke partije koje su bliske toj ideji.

Balša Božović: Poštujem odluku stranke

Upitan da prokomentariše dolazak njegove stranačke koleginice Gordane Čomić na sednicu parlamenta, Božović odgovara da bi pitanje zbog čega je učestvovala u radu skupštine trebalo postaviti njoj. On naglašava da je DS zbog poznatih stvari napustila parlament i da se neće tamo vraćati dok se ta slika ne promeni.

Na pitanje da li je realno očekivati da se njegovo ime pojavi na nekoj od lista koje će učestvovati na izborima, Božović odgovara odrično i podseća da je DS usvojila odluku o bojkotu.

– Ja tu odluku poštujem i smatram da treba da je poštuju svi koji su je doneli. Mene je, kao i građane, zbunilo to što će „1 od 5 miliona“ izaći na izbore, kao i što se govori da će neki na lokalu da izađu. To samo stvara dodatnu konfuziju. Očigledno da plan (za bojkot) od samog početka u Savezu za Srbiju nije dobro iskomuniciran, a tek nije sa građanima – smatra Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari