Fabrici: EU ne dovodi u pitanje vojnu neutralnost Srbije, ali je politička nešto drugo 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi) izjavio je da EU ne dovodi u pitanje vojnu neutralnost Srbije, ali je politička neutralnost nešto drugo i dodao da Srbija na evropskom putu treba da se približi politici Unije.

„Ne dovodimo u pitanje vojnu neutralnost Srbije, ali je politička neutralnost nešto drugo. Srbija na evropskom putu treba da se približi politici EU, koja nije politički neutralna“, rekao je Fabrici, a prenosi večeras Radio slobodna Evropa (RSE).

Fabrici je na medjunarodnoj konferenciji „Beogradska NATO nedelja – to smo mi“, koju organizuje nevladin Centar za evroatlantske studije (CEAS), ocenio i da je Alijansa ključni partner i stub bezbednosti EU, koji ima važnu ulogu i na Zapadnom Balkanu.

„Srbija ima slobodu da odluči kome želi da se pridruži, ali ako hoće u EU, treba da vodi istu spoljnu politiku“, izjavio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, Brisel i Beograd imaju „identične interese“, odnosno da proširenje za EU predstavlja ulaganje u demokratiju, napredak i bezbednost, a da Srbija članstvo u Uniji odredjuje kao nacionalni prioritet.

Fabrici je rekao da je Srbija, koja je kandidat za članstvo u EU, medju prvim zemaljama van EU koje su, kako je naveo, doprinele bezbednosnom mehanizmu Unije.

„Srbija se pridružila brojnim vojnim misijama van EU i deo je mnogih mirovnih akcija. Naš razgovor, naše poluge u oblasti bezbednosti su uspostavljene“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Prema analizi nevladinog ISAC fonda, od 1. januara do 30. juna 2020. godine, EU je objavila 25 spoljnopolitičkih deklaracija za koje je od partnerskih država traženo usaglašavanje, kao i dve za koje to nije traženo.

Srbija se usaglasila u posmatranom periodu sa 12 od 25 deklaracija, odnosno sa 48 odsto. Poređenja radi, stopa usaglašavanja Srbije za prvih šest meseci 2019. godine iznosila je 60 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari