Fabrici: EU ne žmuri na dešavanja u Srbiji, kako tvrdi deo opozicije 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/MO

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici odbacio je danas tvrdnje dela srpske opozicije da EU „žmuri“ na pojedina događanja u Srbiji jer želi da se reši status Kosova, i da je upravo pitanje Kosova razlog zbog kojeg predsednik Aleksandar Vučić ima toliku podršku Unije.

„Ne okrećemo glavu. Evropski parlament je aktivno angažovan u Srbiji od prošlog leta i pokušava da približi stavove vlasti i šire opozicije, zbog čega je predložen čitav niz mera od kojih je deo primenjen“, kazao je Fabrici novinarima na predstavljanju „Sive knjige“ NALED-a.

On je je kazao i da „deo opozicije još veruje da bojkot predstavlja najbolji način da se bude konkurentan u demokratiji“.

„Mi smo jasno rekli da to nije naš predlog“, podsetio je Fabrici i dodao da se istovremeno podstiče Vlada Srbije da preduzme sve mere kako bi bili sigurni da će izbori biti fer i pravedni.

Fabrici je naglasio i „da je pristup medijima jedan od ključnih elemenata koji još nije rešen“.

On smatra da ima još vremena da se radi na tom problemu, jer izbori nisu zvanično raspisani, a Evropski parlment i zemlje članice EU će nastaviti da procenjuju stanje.

On je kazao i da je EU bila zabrinuta zbog objavljivanja knjige Vojislava Šešelja „U Srebrenici nije bilo genocida“.

Fabrici je naveo da je Srbija demokratska zemlja, ali i da nema potrebe da se podržava genocid i napadaju nevladine organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari