Fabrici: Srbija treba da nastavi reforme na putu ka EU 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/MO

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi) izjavio je danas da Srbija treba da nastavi reforme na putu ka EU i da su odnosi EU i Srbije bliskiji nego pre početka krize sa korona virusom.

„Srbija treba da nastavi sa reformama na putu ka EU. Odnosi između EU i Srbije su bliskiji nego pre dva meseca i otvoreni smo da zajedno radimo. EU i Srbija delile su iste izazove tokom krize (sa korona virusom), a Srbija je deo sistema evropskog odgovora na krizu“, rekao je Fabrici na panel-diskusiji ambasadora povodom Dana Evrope organizovanoj na Fejsbuk stranici beogradskog EU info centra.

Fabrici je ponovio da je EU izdvojila 3,3 milijarde evra za region Zapadnog Balkana i da se na nedavno održano samitu EU-Zapadni Balkan upravo razgovaralo o ekonomskom oporavku.

Po njegovim rečima, Srbija ne treba samo da se bavi ekonomskim oporavkom, već i da nastavi reforme na putu ka EU.

Šef delegacije EU je tokom diskusije „Prošlost sadašnjost i budućnost Evropske unije i njenih odnosa sa Srbijom“ rekao da je danas ista poruka Dana Evrope kao i pre 70 godina kada je objavljena Šumanovova deklaracija: solidarnost.

„Poruka Evrope je solidarnost, a to je ključna poruka za celu Evropu i za naše srpske prijatelje“, rekao je Falkoni tokom panel diskusije.

U diskusiji su učestvovali i ambasadorka Rumunije u Srbiji, Oana-Kristina Popa, ambasadori Francuske Žan-Luj Falkoni, Holandije Žil Bešor Plug i Italije Karlo Lo Kašo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari