Fajon i Bilčik sa liderima SZS sreću se odvojeno? 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Razgovori ne mogu promeniti našu odluku o bojkotu izbora na proleće 2020.

Predstavnici Saveza za Srbiju neće ići na sastanak sa predstavnicima Evropskog parlamenta i vladajuće stranke, ali se očekuje sastanak delegacije Saveza sa predstavnicima EP bez prisustva vlasti na kojem bi se precizirali razlozi zbog kojih ovaj opozicioni blok neće učestvovati na narednim izborima, kaže za Danas Janko Veselinović, predsedavajući Saveza za Srbiju povodom druge dvodnevne runde dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova, koja će uz posredovanje Evropskog parlamenta biti održana u Narodnoj skupštini.

Evropski parlament bi, prema najavama, trebalo da predstavljaju izvestioci EP za Srbiju Vladimir Bilčik, predsednica Odbora EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i bivši poslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Oni bi danas trebalo da stignu u Beograd.

Veselinović kaže da je Savez uoči današnjeg dolaska evropskih parlamentaraca njima poslao pismo u kojem su navedeni jasni stavovi.

Prema njegovim rečima, evropski parlamentarci su upoznati sa tim da su Aleksandar Vučić i Vlada predvođena njegovom strankom krivi su za sedmogodišnje urušavanje izbornih uslova i institucija, uz sve jaču medijsku satanizaciju opozicije i drugačijeg mišljenja, i da je zbog toga izlazak na izbore postao nemoguć.

– Jedino rešenje je da uz posredovanje predstavnika EU, odvojenim razgovorima sa opozicijom i vlastima, dođemo do uslova za održavanje normalnih izbora, i to na sledeći način. Treba postići sveobuhvatni sporazum na osnovu predloga nezavisnih stručnjaka protesta „1 od 5 miliona“, domaće i međunarodne stručne javnosti. Taj sporazum bi morao da omogući slobodne medije i ostvarivanje prava građana na potpuno, blagovremeno i istinito informisanje. Zatim, imenovanje novog sastava REM, regulatornog tela za elektronske medije, precizno definisanje zastupljenosti vlasti i opozicije na javnim medijskim servisima i regulacija rada medija sa nacionalnom frekvencijom. Sporazum treba da omogući i uslove i mehanizme da se glasa tajno i bez pritisaka., kao i izbornu administraciju koja će omogućiti regularnost izbornog procesa – objašnjava on. Uz sporazum, kako dodaje, treba postići i dogovor o mehanizmima za sprovođenje Sporazuma, a primena dogovorenog sporazuma potrebna je najmanje devet meseci pre održavanja normalnih izbora.

I Inicijativa Ne davimo Beograd koja učestvuje u kampanji bojkota izbora 2020., poslala je juče otvoreno pismo velikom broju evropskih poslanika, u kome traži da da ne učestvuju u pregovorima o izbornim uslovima dok traju napadi i pritisci na medije. Predstavnici NDB nisu ni pozvani da učestvuju u razgovorima.

Od grupa građana koje nemaju poslanike u parlamentu, pozvani su predstavnici Pokreta slobodnih građana, koji imaju odbornike u Skupštini Beograda, i imali su predsedničkog kandidata 2017.

Kako je Danas već pisao, prema nacrtu agende u koji je naš list imao uvid, predstavnici EP bi danas trebalo da doputuju u Beograd i verovatno će biti organizovana „uvodna večera“ koju bi priredio Evropski parlament. Sutra ujutro, biće organizovana dobrodošlica za evroparlamentarce, uz obraćanje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, a ne isključuje se ni mogućnost obraćanja Kukana i Flekenštajna. Tema prvog sastanka biće „analiza napretka u sprovođenju najavljenih mera Vlade za poboljšanje izbornih uslova“.

Tom prilikom, govoriće predstavnik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-a, kao i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, a potom će reč imati lideri parlamentarnih grupa. Naredni sastanak biće posvećen „novim predlozima Vlade za unapređenje izbornih uslova“, i trebalo bi da govore, između ostalih, programski direktor CRTA Raša Nedeljković, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar i programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Treća „sesija“ 15. novembra ticaće se finansiranja kampanja, dok će se na četvrtom sastanku govoriti o medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari