Falkoni: Francuski predsednik samo formalno bira sudije 1Foto: Beta

Francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni izjavio je danas da predsednik Francuske formalno bira sudije, ali na predlog i uz savete Visokog saveta magistrature, nezavisnog tela koje čine sudije i kvalifikovani pojedinci.

Falkoni je za televiziju N1 rekao da je ključna stvar u tom postupku kompetentnost sudija i to što su izabrani u veoma objektivnom postupku.

„Mislim da pitanje ko bira sudije i tužioce nije samo po sebi toliko važno. Pitanje je šta u tom sistemu garantuje objektivne kriterijume i kvalitet sudija. Naravno, nisu sve institucije iste, a u slučaju Francuske, kultura biranja sudija na taj način je veoma duga i to je takodje veoma važno“, kazao je francuski ambasador.

On je naveo „da mu se čini da je francuski sistem nezavisan“ i da garantuje ono što je zemlji potrebno, ali je dodao da „ne bi rekao da je to sistem bolji od bilo kog drugog“.

Raspravu o tome ko i kako bira sudije podstakla je izjava državnog sekretara u Ministarstvu pravde Srbije Radomira Ilića u nedelju da bi u Srbiji trebalo uvesti „eksternu kontrolu“ pravosudja i da za razliku od Francuske, u kojoj predsednik postavlja sudije i tužioce, u Srbiji to rade „oni koji sede sa kriminalcima u hotelu Šumadija“.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero izjavila je za N1 da je pozivanje Ilića na Francusku „strašan autogol“, jer je Ministarstvo pravde Srbije preko državnog sekretara „pokazalo neznanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari