Francuski Ekspres: Putin u Beogradu kao superstar 1Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin biće dočekan kao „superstar“ u Srbiji, ruskom savezniku na Balkanu, piše danas francuski Ekspres.

Pored istorijske veze sa „velikim pravoslavnim slovenskim bratom“, entuzijazam Srbije ima veze i sa podrškom Moskve kada je u pitanju Kosovo, čiju nezavisnost Srbi ne prihvataju, navodi list.

Topli beogradski doček neće sakriti nedavne „neuspehe“ Rusije na Balkanu, dodaje Ekspres i podseća da Moskva nije mogla da spreči članstvo Crne Gore u NATO 2017, kao i da je na tom putu danas Makedonija.

Ukoliko se to dogodi, sve zemlje sa kojima se Srbija graniči biće članice NATO, osim BiH. Veto za članstvo te zemlje u NATO ulaže Republika Srpska, piše Ekspres i dodaje da će se Putin danas u Beogradu sastati i sa Miloradom Dodikom, srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH.

Maksim Samorukov, stručnjak moskovskog Karnegijevog centra za rusku spoljnu politiku i odnose sa Balkanom, smatra da je poseta važnija za Srbiju nego za Rusiju.

„Balkan kao takav je malo važan“ u očima Moskve i „nije prioritet ruske spoljne politike“, rekao je Samorukov.

Vladimir Putin dolazi zbog „političkog prestiža“ i da bi pokazao da „postoji ruski uticaj u svim delovima sveta“, dodaje ruski analitičar.

Prema njegovom mišljenju, Rusija se neće boriti da zadrži glavnu ulogu na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari