Gana će ponovo razmotriti priznanje nazavisnosti Kosova 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Ministarka inostranih poslova Gane Širli Bočvej izjavila je danas u Beogradu da će njena zemlja ponovo razmotriti odluku iz 2012. godine o priznanju nezavisnisti Kosova.

Odluka je možda doneta na brzinu, ali važno je naše prisustvo ovde. Sada smo u Beogradu, a ne na Kosovu, gde nismo išli nikada, rekla je Širli Bočvej posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Širli Bočvej je izrazila želju da odnosi između Akre i Beograda budu kao nekada.

Dolazi do revitalizacije naših odnosa. Ovde smo ne zato što moramo, već jer to želimo, izjavila je Širli Bočvej.

Ona je ocenila da postoji veliki prostor za jačanje saradnje dve zemlje.

Dačić je rekao da su Jugoslavija i Gana imale briljante odnose i da su njihovi predsednici Josip Broz Tito i Kvane Nkrumah bili osnivači Pokreta nesvrstanih.

Pre šest godina je došlo do narušavanja odnosa zbog odluke Gane vezane za Kosovo. Ali, rešili smo da revitalizujemo odnose, da budu kao u vreme Tita i Nkrumaha, kada je vrednost godišnje trgovinske razmene iznosila 80 miliona dolara. Lane je bila 10 miliona evra, izjavio je Dačić.

On je ocenio da postoje ogromni potencijal za saradnju dve zemlje.

Želimo da naši prijatelji budu sigurni da će u nama imati pouzdanogt partnera, koji se vodi zajedničkim interesima. Nikada od prijatelja nećemo tražiti nešto što nije realno i što bi ih dovelo u tešku situaciju, rekao je Dačić, uz konstataciju: „Sa Ganom smo jedino imali probleme u fudbalu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari