Godfri: Partnerstvo sa Srbijom dopunjuje američke ciljeve za Zapadni Balkan 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Spoljna politika nije samo pitanje ljubavi i mržnje, već i interesa, zbog čega je važno naći zajednički imenitelj interesa najmoćnije zemlje na svetu i najvećeg naroda na Balkanu, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na skupu posvećenom savezništvu Vašingtona i Beograda.

Konferencija „Savezništvo SAD sa Jugoslavijom – Srbijom: Hladni rat; Pozitivni aspekti američko-srpske saradnje kroz istoriju“, koju je organizovao Atlantski savet Srbije uz podršku ambasade SAD i medijsko pokroviteljstvo Medija centra Beograd i Demostata, održana je u petak u hotelu Kraun plaza.

Konferenciju je otvorio ambasador SAD Entoni Godfri, koji je poručio da je u fokusu njegovog mandata da pomogne Srbiji da postigne svoj cilj koji se ogleda u članstvu u Evropskoj uniji. On je naglasio da SAD zbog toga u ovom trenutku ulažu vreme, sredstva i napore da se u tome uspe.

– Sa naše strane, sa gospodinom Metjuom Palmerom i predsednikom Trampom želimo da se i dalje krećemo u pravcu uspeha. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti u tome da Srbija postane zemlja koja će ući u Evropsku uniju. Zaista mi je drago što su ministar Dačić i kolege ovde. Ovo je bitan momenat. Ponosan sam što sam bio deo sastanka sa predsednikom Vučićem u Stejt departmentu – rekao je Godfri.

On je dodao da partnerstvo SAD sa Srbijom dopunjuje američke ciljeve za Zapadni Balkan.

– Mir, stabilnost, prosperitet i demokratija za ljude koji žive u ovom veoma bitnom delu Evrope su od ključnog značaja. Važno je da naše prijateljstvo, kulturne i ekonomske veze koje imamo kao i svi duboki koreni ovakvog partnerstva budu i dalje negovani – podvukao je Godfri.

Ministar Dačić u svom izlaganju je istakao da unapređenje odnosa sa SAD predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, kao izraz uvažavanja značaja SAD u globalnom međunarodnom poretku i ostvarivanju projekcije našeg regiona kao bezbednosno i ekonomski stabilnog i demokratski utemeljenog dela ujedinjene evropske zajednice država.

– Tome svedoči i upravo okončana poseta predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu, tokom koje je imao važne razgovore sa visokim američkim zvaničnicima na kojima je ponovljena nedvosmislena i bezuslovna podrška nastavku dijaloga sa Prištinom i momentalnom ukidanju taksi koje je Priština nezakonito uvela Srbiji i BiH, na čemu smo posebno zahvalni – naglasio je Dačić.

On je dodao da je pitanje Kosova, koje je za Srbiju od vitalnog nacionalnog interesa i predstavlja najveći političko-bezbednosni izazov, takođe važna tema političkog dijaloga.

– Uprkos razlikama u stavovima, Srbija ostaje potpuno otvorena za dalje razgovore na tehničkom i političkom nivou, pri čemu SAD vidi kao jednog od ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja. Nadamo se da će specijalni izaslanici SAD Grenel i Palmer nastaviti svoj konstruktivan pristup i aktivan angažman u prevazilaženju zastoja u dijalogu, kao i da će pružiti pomoć u iznalaženju obostrano prihvatljivog, fer i održivog rešenja – poručio je Dačić.

On je dodao da Srbija posebno ceni podršku koju SAD kontinuirano pruža u ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Jedan od učesnika na konferenciji, programski direktor Demostata Zoran Panović, govoreći o srpsko-američkim odnosima posle devedesetih godina i „srpskom antiamerikanizmu“, ocenio je da se isti može redukovati na „antiklintonovski stav“. On je podsetio da pre devedesetih godina prema američkim administracijama nije bilo izraženog antiamerikanizma, naprotiv.

– Tako je neka vrsta blanko poverenja i oduševljenja Trampom u Srbiji upravo pokušaj da se taj antiamerički stav sanira – naveo je Panović.

Istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković, u svom izlaganju posvetio je pažnju američkom pukovniku Robertu Mekdauelu, koji se vezuje za operaciju spasavanja američkih pilota „Vazdušni most“ u Drugom svetskom ratu. Prema njegovim rečima, Mekdauelov značaj je u tome što se tokom i nakon Drugog svetskog rata protivio tihom otklonu koji su zapadne sile pravile od Ravnogorskog pokreta. Anđelković je istakao da se nada da će pukovnik Mekdauel dobiti ulicu u Beogradu jer bi, prema njegovom mišljenju, to bila svetla tačka u novom mozaiku međusobnih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari