Gojković: Srbija spremna za nastavak dijaloga iako druga strana nije ispunila obaveze 1Maja Gojković na konferenciji predsednika parlamentata u Beču Foto: Beta

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navela je danas da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom bez obzira što druga strana nije ispunila do sada preuzete obaveze.

Kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, Gojković je na Konferenciji predsednika parlamenta Evropske unije i predsednika parlamenata zemalja kandidata u Beču, kazala da očekuje da EU, kao posrednik u dijalogu, utiče na ukidanje kosovske odluke o uvođenju taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

„Reč je o nezakonitoj meri koju Priština primenjuje već šest meseci. Osuda i ukidanje ove mere poslalo bi jasnu poruku o neprihvatljivosti jednostranih i radikalnih mera i omogućilo bi nastavak dijaloga sa ciljem postizanja obostrano prihvatljivog rešenja“, rekla je Gojković.

Gojković je na konferenciji navela da „samo sa Zapadnim Balkanom kao njenim integralnim delom, EU može biti jedinstvena, celovita i sigurna“ i dodala da je važno da perspektiva punopravnog članstva bude kredibilna za Zapadni Balkan.

„Kao predsednica parlamenta države koja je kandidat za članstvo, želim da naglasim da je Srbija posvećena dijalogu i saradnji po svim otvorenim pitanjima u našem regionu jer je to jedini put prevazilaženja problema, očuvanja stabilnosti i stvaranja sigurne budućnosti za naše gradjane“, rekla je Gojković.

Konferenciju predsednika parlamenata EU otvorili su predsednik Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka i potpredsednica Evropskog parlamenta Mejred Mekginis, a u delegaciji Srbije je i potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari