Gojković: Sveti Sava ugradio temelje na kojima se zasniva "čitava srpska kuća" 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Svetosavska akademija povodom školske slave i osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), odnosno 800 godina od kada je sa Svetim Savom kao arhiepiskopom SPC postala samostalna, održana je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kazala je da kao što je Sveti Sava uvideo putujući po zemlji i prosvećujući narod, ne može biti moderne i jake Srbije bez ulaganja u obrazovanje, te da je zato država posvećena ulaganju u obrazovni sistem.

„Misija obrazovanja u 21. veku mora da bude obezbeđivanje temelja razvoja svakog pojedinca, društva i države zasnovane na znanju. Vođeni ovim načelima posvećeni smo reformi obrazovanja. Bez toga Srbija neće moći da se dinamično razvija i da uhvati korak sa najrazvijenijim delovima sveta“, kazala je Maja Gojković.

Ona je rekla da se na današnji dan srpski narod seća neprolaznih dela velikog srpskog prosvetitelja, oca srpske državotvornosti i prvog srpskog arhiepiskopa Save.

„Danas kada slavimo Svetog Savu mi kao narod stremimo najvišim ljudskim i civilizacijskim vrednostima koje jedno društvo pred sebe može postaviti“, kazala je ona.

Maja Gojković je istakla da je Sveti Sava ugradio temelje na kojima se i danas zasniva „čitava srpska kuća“, te da je zato važno čuvati sećanje na njega.

„Sećajući se njegove veličanstvene misli, misli čoveka koji je pomagao u državnim i diplomatskim poslovima, gradio crkve, a svojom iskrenom pobožnošću davao primer svuda i svakome, mi mislimo na budućnost naroda i naših pokolenja“, kazala je ona i dodala da je od suštinskog značaja za opstanaka srpskog naroda to što niko nije uspeo da ga otrgne od Svetosavlja.

Prema njenim rečima, u složenim vremenima za Srbiju važno je da se čuva sloga, zemlja i narod.

„Čuvajući mir i stabilnost i brinući o svom narodu posebno na Kosovu i Metohiji, Srbija stvara pretpostavke za svestrani razvoj svakog dela naše zemlje. Istovremeno, mi nikada ne možemo i nećemo da ostavimo naš narod u Republici Srpskoj bez podrške i zaštite“, kazala je ona.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević čestitao je školsku slavu Svetog Savu i ukazao na reformu obrazovanja koja se sprovodi u Srbiji.

Šarčević je kazao da će Srbiji imati veoma savremen i prepoznatljiv obrazovni sistem.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta otpevane su himna Srbija i himna Svetom Savi.

Svetosavskoj akademiji koju je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prisustvovali su srpski patrijarh Irinej i predstavnici drugih verskih zajednica, predstavnici Vlade Srbije, predsednik SANU Vladimir Kostić, rektori i profesori, predstavnici Vojske Srbije, kao i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari