Građani Negotina i Mionice glasaju za lokalne odbornike 1Foto: Beta/SVETLANA DOJČINOVIĆ/DS)

Loklani izbori u Mionici i Negotinu koji se održavaju danas ne nose političku neizvesnost niti maju veliki politički značaj, poput onih održanih u junu 2020. pa nisu u fokusu glavnih političkih aktera.

Zato se možda može očekivati mirniji izborni dan u odnosu na pređašnje lokalne izbore u Lučanima ili Pećincima, kažu sagovornici Danasa iz CRTA-e i CeSID-a, dve organizacije koje godinama unazad „posmatraju“ izbore.

Oni ne isključuju određene nepravilnosti usled niskih kapaciteta institucija i njihove pasivnije uloge niti da akteri izbornoh procesa unaprede svoje pnašanje, budući da na tim izborima neće bti nezavisnih posmatrača i da se izborni uslovi nisu promenili na bolje, te da nisu primenjene preporuka ni domačih ni stranih posmatrača od izbora 2020.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je 30. avgusta 2021. redovne lokalne izbore u ovim opštinama, koji su najavljivani kao test za predstojeće izbore 2021.

U međuvremenu vlast i opozicija su razgovarali sa i bez posrednika o poboljšanju izbornih uslova, zbog kojih je opozicija bojkotovala junske izbore 2020. Dijalozi su propali, uslovi se nisu promenili i sada se organizuje glasanje u Negotinu i Mionici i to bez nezavisnih posmatrača.

Postavlja se pitanje po čemu će se i da li će ovo glasanje razlikovati od onog prošle godine.

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, za Danas kaže da je malo elemenata po kojima se mogu porediti lokalni izbori u Negotinu i Mionici sa onim iz 2020. godine.

– Prevashodno, imaju višestruko manji politički značaj i protiču bez političke neizvesnosti. U nešto većoj meri je zanimljivo pratiti izbore u Negotinu jer učestvuje Narodna stranka koja je bojkotovala izbore 2020, a indikativno je i pratiti nastup SPS koji u Mionici izlazi s radikalima a u Negotinu s naprednjacima. Na lokalnim izborima nema nezavisnih posmatračkih misija pa će uvid u stanje na terenu i kvalitet izbornog procesa biti slabiji u poređenju sa 2020. godinom – ukazuje on.

Kako dodaje, po svemu sudeći, lokalni izbori u Negotini i Mionici nisu u fokusu političkih aktera i u senci su drugih događaja (posebno Kosova) i samim tim se može očekivati mirniji izborni dan, s manje tenzija i političke nervoze.

– Nije realno očekivati da će se ponoviti situacija s nekih ranijih izbornih procesa i sve ide u pravcu jednog mirnijeg izbornog dana. Međutim, to ne isključuje određene nepravilnosti usled niskih kapaciteta institucija i njihove pasivnije uloge u izbornom procesu – kaže Klačar.

Raša Nedeljkov, izvršni direktor CRTA-e, za naš list navodi da kao predstavnik posmatračke misije, ne komentariše unapred događanja, naročito u procesima koje „ne posmatramo jer CRTA ne posmatra izbore u Negotinu i Mionici“. On misli da je ispravnije porediti druge lokalne izbore u odnosu na Negotin i Mionicu.

– U odnosu na lokalne izbore koje jesmo posmatrali, poput Lučana, Pećinaca i Zaječara, uzimajući u obizr okolnost da se od pravila izbornih ništa nije promenilo na bolje, kao i činjenicu da ne postoji maltene ni jedan slučaj konačne izvršne presude za mnogobrojne prekršaje i krivična dela u izbornom procesu za koje su podnete prijave, teško je očekivati zdraviju izbornu utakmicu na lokalu – smatra on.

Prema njegovim rečima, bez usvajanja i primene preporuka za unapređenje izbornih uslova domaćih i stranih posmatrača, u Srbiji se izborni proces neće pomeriti na bolje.

– Do sada nije u celosti sprovedena ni jedna prioritetna preporuka ODIHR, niti jedna od preporuka CRTE od izbora 2020, što govori u prilog konstataciji da unapređenja izbonrih uslova nije bilo, pa tako ne možemo očekivati ni unapređenje ponašanja aktera u izbornom procesu, stranaka, kandidata, izborne administracije, medija, tužilastva, Agencije za sprečavanjakorupcije, REM-a…- zaključuje Nedeljkov.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je juče da će otvoriti kontakt telefone preko kojih građani mogu da dobiju informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska, povodom održavanja lokalnih izbora u opštinama Mionica i Negotin.

Kako je saopšteno, na dan održavanja izbora građani će moći da dobiju informacije na brojeve telefona 011/2641-497 i 011/2686-808, u periodu od 7 do 20 časova.

Liste u Mionici

U Mionici ima blizu 11.000 birača koji biraju 39 odbornika za lokalnu Skupštinu.

1. Srpska napredna stranka (SNS) i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) , Aleksandar Vučić – Za našu decu

2. Zdrava Srbija za zdravu Mionicu – Milan Stamatović

3. Slobodni građani Mionice

4. Savez 90/Zeleni Srbije

5. NADA za Mionicu – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternative – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković

6. Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Srpska radikalna stranka (SRS)

7. Grupa građana Demokratija na starom mestu – Milan Gavrilović Ćićovan

Liste u Negotinu

U Negotinu će nešto više od 37.000 građana s pravom glasa birati između šest izbornih lista. U Skupštini opštine ima 45 mesta.

1. Аleksandar Vučić – Za našu decu-Ivica Dačić

2. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

3. Кrsta Stanković Njanulović – Narodna stranka

4. Nada za Negotin – Pokret obnove kraljevnine Srbije (POKS) – Demokratska stranak Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković

5. Zdrava Srbija – Milan Stamatović

6. Savez 90 zelenih Srbije – Miloš Simić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari