Građanska Vojvodina: Nacionalizam vodi Srbiju u ambis i sukobe 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, da nacionalizam kao dominantna politička ideologija na političkoj sceni, vodi Srbiju „u ambis i sukobe“.

„Sramotno je, ali i veoma onespokojavajuće to što Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, koji se danas obeležava u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije pet godina kasnije, naše društvo danas posmatra iz vizure gubitnika Drugog svetskog rata, sa vlašću koja podstiče istorijski revizionizam, antievropske, antidemokratske i profašističke stavove“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da građani Srbije Dan pobede nad fašizmom dočekuju „prestrašeni i potčinjeni nedemokratskim, autokratskim i anticivilizacijskim ideologijama i teorijama zavere, koje su društvo dovele do ivice sukoba“.

„O tome svedoče i izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija koje su ovih dana Srbiju svrstale u zemlje iz kategorije ‘hibridnih režima’ i ‘defektne demokratije’, a zbog višegodišnjeg trenda ograničavanja političkih prava i građanskih sloboda i uništavanja institucija i principa vladavine prava“, piše u saopštenju.

Dodaje se da u Srbiji tokom poslednjih godina raste pritisak na medije i slobodu mišljenja i ocenjuje da je aktuelna vlast kreirala propagandistički medijski sistem koji „upotrebljava da bi društvo držala u konstantnom vanrednom stanju i kao svojevrsnu pripremu za unutrašnje obračune“, dok su neprijatelji tog sistema „svi koji se usude da drugačije misle“.

„U zemlji je gotovo u potpunosti ukinuta podela vlasti, a parlament izvršnoj vlasti služi kao arena za aklamacije režimu i širenje govora mržnje, dok je i sudska vlast u priličnoj meri potčinjena izvršnoj. Svakodnevno svedočimo potkopavanju pravnog poretka i vladavine prava od strane najviših funkcionera izvršne vlasti koji javno promovišu jezik linča, kojim se potpiruju društveni konflikti“, ocenila je Građanska Vojvodina.

Dodaje se da su ekonomski i socijalni sistem podređeni „političko-tajkunskim interesima“, a ne interesima tržišta, na štetu najsiromašnijih građana i radnika.

„Ovi pokazatelji su u velikoj meri opominjući jer podsećaju na evropska društva koja su tridesetih godina prošlog veka skliznula u fašizam, čije posledice su se merile milionima žrtava i višedecenijskim traumama evropskih društava“, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je ocenila da dodatni veliki problem predstavlja činjenica da se najveći deo opozicije kreće u nacionalističkim ideološkim matricama i ne predstavlja suštinsku alternativu vladajućem nacionalizmu, zbog čega opravdani bes građana ne može da dobije političku artikulaciju.

„Dok god je velikosrpski nacionalizam glavna ideologija na političkoj sceni, nastaviće se propadanje i truljenje društva u Srbiji, koje traje više od tri decenije“, navele su nevladine organizacije iz Vojvodine.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari