Građanski preokret: Zrenjaninska vlast skriva podatke o obrazovanju svojih čelnika 1Gradska uprava Zrenjanin Foto: M. P.

Građanski preokret saopštio je danas da je Gradska uprava grada Zrenjanina odbila njihov zahtev da mu dostavi podatke o tome koje srednje škole i visokoobrazovne ustanove su završili gradonačelnik Zrenjanina, njegov zamenik i pomoćnici, kao i predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina.

Odbijanje da se saopšti da li su, kada i koje škole završili čelnici Zrenjanina obrazloženo je njihovim pravom na zaštitu podataka o ličnosti, ističu u Građanskom preokretu.

Smatraju da je ovakvo obrazloženje neprihvatljivo jer su, kako kažu, u pitanju javni funkcioneri, a zahtevom su tražene samo informacije za koje postoji opravdan interes javnosti da ih zna.

„U rešenju o odbijanju zahteva navedeno je i da „nema pristanka lica na koje se traženi podaci odnose“ pa se nameće logično pitanje zašto bi gradski čelnici skrivali svoje obrazovanje, osim ako nije takvo da ga se i sami stide“, naglašava se u saopštenju Građanskog preokreta.

Najavljuju da će uputiti žalbu i Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Pre ili kasnije će saznati sve činjenice o obrazovanju gradskih čelnika i o tome izvestiti javnost“, ističu iz Građanskog preokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari