Grenel: Taksa šteti ekonomiji Kosova 1Ričard Grenel Foto: Beta/AP

Izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel otkrio je detalje razgovora sa odlazećim premijerom Aljbinom Kurtijem i, u ekskluzivnom intervjuu za „Presing“ na TV7 otkrio, između ostalog da je Kurti obećao ukidanje takse, te da od nove kosovske vlade očekuje da to obavezno uradi, piše prištinska Gazeta Ekspres.

„Pogledao me je direktno u oči i rekao da će ukinuti taksu“, rekao je Grenel i je podsetio da je stav SAD je da „stopostotna taksa, koja je uvedena pre nego što je Kurti postao premijer, najviše štete nanosi ekonomiji i narodu Kosova“.

„Zato nema smisla da imamo politiku koja šteti ekonomiji, ne dozvoljavaju preduzećima da napreduju i otvaraju nova radna mesta. To utiče na mlade ljude koji žele radna mesta i kada politika šteti samoj ekonomiji, ne treba očekivati od nas, od Sjedinjenih Država, da i dalje podržavamo politiku koja šteti ljudima i aktivnostima ka stvaranju novih radnih mesta „, istakao je Grenel.

On je naglasio da je američka ekonomija od kada je Tramp predsednik SAD imala fantastične rezultate i da je Tramp od njega zatražio program podrške upravo za Kosovo i Srbiju u stvaranju stimulativnih ekonomskih koraka i stvaranje povoljne poslovne klime kako bi mladima obezbedili nova radna mesta.

Govoreći o odnosima s novom vladom koja bi tek trebalo da bude formirana, nakon rušenja Kurtijeve vlade, Grenel je rekao da bi nova vlada morala prvo da ukine taksu. „Nećemo se mešati u politiku. Narod na Kosovu će izabrati vladu, oni će birati svog lidera.

Međutim, Sjedinjene Države će odabrati svoju politiku i naša politika je veoma održiva, bez obzira na to ko je na vlasti. Taksa treba da bude ukinut jer verujemo da 100-postotna taksa nanosi štetu vašoj ekonomiji“, naglasio je Grenel u intervjuu za prištinsku Gazetu Ekspres čije izvore prenosi portal Kosovo Onjaln.

Sjedinjene Države, poručio je Grenel, pokušavaju da pomognu Kosovu, da pomognu Srbiji, celom regionu, da stvore područje ili region koji ima radna mesta i nade za mlade da bi mogli da ostanu u regionu i imaju kvalitetna radna mesta, da zasnuju svoje porodice i da ove porodice imaju prosperitet.

„Ukinuti taksu i potom možemo sarađivati u širem smislu“, ponovio je Grenel svoju poruku budućoj vladi Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari