Gurajući se u prve redove, političari loše utiču na odziv građana 1Protest u Subotici

Organizaciju protesta u Subotici vrši savet u sastavu Dejan Vujinović, Konstantin Stefanović, David Sič, Daniela Mamužić, Nikola Lučić, Boris Telečki, Žolt Đulai i Petar Mitrić.

Odgovorno tvrdimo da Daniel Kovačić nije u organizaciji protesta, a kao odbornik Demokratske stranke u Subotici ima prostor za političko delovanje u Skupštini grada za razliku od građana koji iznevereni od strane svih političkih aktera svoje nezadovoljstvo iskazuju na ulici, ocenjuju za Danas članovi saveta protesta u Subotici, reagujući na tekst objavljen u našem listu gde se Daniel Kovačić, funkcioner Demokratske stranke, predstavio kao jedan od organizatora protesta u Subotici.

Kako navode članovi saveta protesta „Jedan od pet miliona“ u Subotici, niko od članova saveta nije član nijedne partije a dogovorom, kako navode, dolaze do zajedničkih rešenja.

– Ujedinjeni smo u stavu da ovi protesti ne smeju imati lidera, niti smeju biti vođeni od strane postojećih političkih struktura čije delo živimo danas. Svako je dobrodošao da pomogne i podrži proteste, što se i dešava, pa u koloni imamo i predstavnike i članove gotovo svih opozicionih partija u lokalu, što je njihovo neotuđivo pravo. Problem nastaje kada bilo koja od aktivnih partija pokušava da prisvoji proteste zarad političkih poena, jer to nesumnjivo dovodi do podele među građanima. Upravo to se trenutno dešava u velikom broju gradova u Srbiji. Svi akteri koji čine deo političkog establišmenta Srbije će imati prilike da se odmere na nekim budućim slobodnim izborima i o njihovom radu će se jednog dana izjasniti građani – ističu za naš list organizatori protesta u Subotici.

Komentarišući poruke šefa odborničke grupe SNS u Subotici, koji je rekao da se vodi evidencija o svim građanima koji idu na proteste „Jedan od pet miliona“, sagovornici Danasa navode da su tu izjavu razumeli kao nedvosmisleno zastrašivanje i pretnju svima koji žele da iskažu nezadovoljstvo postojećim režimom i učestvuju u protestnim šetnjama.

– Svedoci smo da se vladajući režim, nakon više od dva meseca protesta širom zemlje, unervozio i da počinje sa sve otvorenijim pretnjama, diskreditacijom protesta i unošenjem razdora među građane koji izlaze na ulice. Sa ovakvim pretnjama od strane partijskih uposlenika, po pravilu nekompetentnih za obavljanje funkcija koje su im dodeljene, svakodnevno se susreću i zaposleni u javnim preduzećima. Iako se ne plašimo, jer iskazivanje nezadovoljstva mirnim protestima smatramo svojim ustavnim pravom, ne možemo a da se ne zabrinemo nad ovakvim radnjama gde vladajuća stranka vodi neke paralelne evidencije i snima građane, što je apsolutno protiv zakona. Nažalost, sve to potvrđuje činjenicu da je Srbija danas partijska država gde za neke strukture zakoni ove države naprosto ne važe. Svakako da izražavamo bojazan da bi režim mogao da krene u narednu fazu zastrašivanja gde bi primenjivao još opasnije i represivnije mere. To nas svakako neće zaustaviti da se borimo protiv toga na miran i dostojanstven način, iskazujući nezadovoljstvo na ulicama našeg grada – smatraju sagovornici našeg lista.

Na pitanje kako vide sve jasnije naznake političara da stoje iza protesta, članovi saveta protesta u Subotici odgovaraju da je njihov stav da su i političari aktivni učesnici društvenih dešavanja i da je njihovo suvereno pravo da učestvuju na protestima kao i ostali građani.

– Međutim, gurajući se u prve redove mogu samo loše da utiču na odziv građana razočaranih njihovim dosadašnjim delovanjem. Po našem mišljenju je važno da ovi protesti iznedre nova politička lica i nove političke koncepte, koji će posle zajedničke borbe za fer i demokratske izbore i oslobađanje medija dobiti prostor za slobodno iznošenje svojih ideja i stavova. Isto tako, polazeći od lokala, smatramo da su u našem gradu svi dosadašnji opozicioni akteri diskreditovani, što zbog svog ne činjenja, što zbog učešća u korupcijskim aferama. Politički prostor u gradu Subotici je sazreo za nove ljude koji će se zalagati za javni, a ne partikularni interes. Spremni smo da kao građanska inicijativa tome damo doprinos – zaključuju sagovornici Danasa.

Daniel Kovačić: Nisam lažov i prevarant

?Nakon objavljenog teksta vezanog za proteste u Subotici, a vezano za moju izjavu za Vaš list u broju vikend izdanja od 2. marta, želim da Vas upoznam sa sledećim. Na Vaše pitanje da li sam ja jedan od organizatora protesta u Subotici ja sam odgovorio potvrdno. Na dva mesta u tekstu je naznačeno da sam organizator (u jednini) i to je izazvalo burne reakcije kod ostalih učesnika u organizovanju protesta. Ovaj protest jeste građanski protest. Ja jesam odbornik Demokratske stranke u lokalnoj skupštini. Ali i jesam vrlo aktivno, na svaki način učestvovao u organizaciji od prvog dana od kada se organizuju protesti u Subotici. I ne bežim od toga. Ali ne bežim ni od istine. Ja se bavim politikom, ali koliko god to teško nekima da shvate, nisam lažov niti prevarant, poslao je Danasu izjavu Daniel Kovačić, za kojeg članovi saveta protesta u Subotici tvrde da nije jedan od organizatora demonstracija „Jedan od pet miliona“ u Subotici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari