Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju, Goran Svilanović predstavio je ostvarene rezultate, planove kao i izazove na planu daljeg razvoja regionalne saradnje.

„Komesar Han posebno je naglasio značaj regionalne saradnje za proces evrointegracija, ali i potrebu racionalizovanja velikog broja regionalnih inicijativa“, ističe se u saopštenju.

Na sastanku su razmatrana pitanja od značaja za dalji razvoj regionalne saradnje, posebno trgovina, investiranje u jačanje povezanosti i mobilnosti, kao i jačanje digitalne integracije.

Razgovarano je i neophodnosti racionalizovanja velikog broja regionalnih inicijativa na ZB, ali i na značaj međusobne razmene informacija kako među članicama Regionalnog saveta za saradnju, tako i interno u pripremi regionalnih sastanaka.

Ministri Zapadnog Balkana su pozdravili aktivnosti Regionalnog saveta za saradnju i posvećenost generalnog sekretara Svilanovića, istakavši da je pitanje regionalne saradnje komplementarno sa procesom evrointegracija.