Han: Uzeti u obzir dugoročne posledice odluke o taksama 1Johanes Han Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi za dijalog Beograda i Prištine bilo dobro da se svi koncentrišu na rešavanje problema u vezi sa trgovinom.

On je ovo istakao komentarišući izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da neće povući odluku o carini sve dok Srbija ne prizna Kosovo i dodao da bi to moglo pozitivno da utiče i na dijalog sa Srbijom.

„Svima treba da bude u interesu da se dijalog nastavi a u aktuelnom mandatu Evropske komisije“, rekao je Han na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kosovskim zvaničnicima, preneo je RSE. On je dodao da se moraju uzeti u obzir i dugoročne posledice odluke o taksama.

„Treba da radimo na rešenjima koja su izvodljiva i koja se odnose na potrebe i zahteve svake strane. Mislim da postoji nekoliko problema koji se odnose na trgovinu, a koja treba da se reše. Ukoliko se fokusiramo na ta pitanja, biće to veliki korak napred. Izrazili smo našu spremnost da olakšamo i pomognemo u pronalaženju rešenja, a sada zavisi od dve strane da daju adekvatne odgovore“, rekao je Han.

Dodao je da su svi u EU bili začuđeni i razočarani kada je Kosovo uvelo carinu i da je to nešto što ne bi trebalo da ostane na snazi. Govoreći o viznoj liberalizaciji, Han je rekao da je Kosovo ispunilo sve uslove, ali je zatražio od Kosova strpljenje za još nekoliko meseci, kako bi se dobila potrebna podrška u Evropskom savetu. „Mislim da to brzo možemo da postignemo, ali nije nešto što može da se desi za jedan dan“, rekao je Han. Dodao je da je vizna liveralizacija realna 2020.godine, a da je moguće da se dogodi i ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari