Haradinaj: Kosovo ne zavisi od Beograda 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj u Podgorici i istakao da Kosovo nema nikakvih pretenzija prema Crnoj Gori i dodao da su dve države našle dobru formulu za rešavanje pitanja granice.

Povodom najava transformacije Kosovskih oružanih snaga u vojsku koja bi trebalo da broji pet hiljada vojnika, Haradinaj je ponovio da niko nema razlog da je se plaši. Komentarišući navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će tim činom Beograd biti “sateran u ćošak” zbog čega se boji “tragičnih posledica”, Haradinaj je rekao da je to problem srpskih medija i tamošnje propagande.

“I Vučić i Srbija i svi znaju da Albanci nesu takvi. Nikad u istoriji Albanci nisu pretili nekome ko živi s njima. Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda”, kazao je Haradinaj. Prema njegovim riječima, Kosovo će biti bezbednije kad završi arhitekturu bezbednosnih institucija.

“Niko ne može nikome da preti. I Srbi na Kosovu će biti bezbjedniji kad budemo završili arhitekturu bezbednosnih institucija”, smatra Haradinaj. On je rekao da ga ne zabrinjava ni to što se srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, svako malo pohvali, kako je neka nova zemlja povukla priznanje nezavisnog Kosova.

“Oni (Srbija) samo gube vreme sa nama. Mi imamo vremena koliko god oni hoće”, rekao je Haradinaj. Kako je naveo, nijedna država nije povukla priznanje nezavisnog Kosova. “Mi smo gubili vreme od devedesete nadalje. Nama ne može biti gore nikada. Taj pritisak Srbije ne može nikako da nam oteža život da bismo mi jednog dana rekli „E, šta vi mislite u Beogradu?“ Dačić i ostali neka se zabavljaju, ako imaju vremena i novca za to”, poručio je Haradinaj. On je istakao da poštuje i Srbiju i vrednosti srpskog naroda.

“Ali kad su u pitanju prava mog naroda, biram ono što jesam”, zaključio je Haradinaj. Nema nikakvih pretenzija prema Crnoj Gori, poručio je Haradinaj, dodajući da su dve države našle dobru formulu za rešavanje pitanja granice.

On je u intervjuu Televiziji A1, tokom prve zvanične posete Crnoj Gori, potvrdio da je svojevremeno, dok su trajali pregovori na Kosovu o granici sa Crnom Gorom, prvobitnu mapu iz 1974. godine bacio u lice svom saradniku. Na kraju je, posle trogodišnjih unutrašnjih pregovora u Prištini, i on podržao granicu s Crnom Gorom.

“Ipak, našli smo dobru formulu za rešavanje granice u dva pravca – Kule i Čakora”, tekao je Haradinaj. On nije komentarisoa to što se u prištinskim kafićima mogu videti zastave „Velike Albanije“, na kojima je ucrtana i Crna Gora. “Ne bih to komentarisao. Ja sam izabran da zastupam nezavisno Kosovo, nemam nikakvu odgovornost za mape, vizije i ideje. Odgovaram samo za Kosovo, koje nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori”, poručio je Haradinaj, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari