Haradinaj ne isključuje mogućnost da je ovo njegova poslednja nedelja na čelu Vlade 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije isključio mogućnost da je ovo njegova poslednja nedelja na čelu Vlade i izjavio da se ne plaši izbora do kojih može doći ako padne Vlada zbog mogućnosti povlačenja Demokratske partije Kosova.

„Izbori su zdravi i moj saveznik može odlučiti da napusti Vladu. Ja se ne plašim izbora iako se oni mogu dogoditi vrlo brzo“, izjavio je Haradinaj za Syri.net.

Premijer Haradinaj i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji danas su izašli sa različitim stavovima o zahtevu SAD za ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Haradinaj je ukidanje taksi uslovio dobijanjem garancije da se održi medjunarodna konferencija o Kosovu čiji će rezultat biti medjusobno priznanje Kosova i Srbije.

Haradinaj je u pismu zemljama petorke i šefici kancelarije EU na Kosovu izrazio uverenje da se u 2019. može postići sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji će se baviti svim nerešenim pitanjima, uključujući i ratnu reparaciju, prava manjina na Kosovu i Srbiji, kao i različita ekonomska, socijalna i kulturna pitanja koje vode kamedjusobnompriznanju i učlanjenju Kosova u UN.

U pismu je Haradinaj tražio od SAD i EU da konferencije ne traje duže od 14 dana i da se Brisel i Vašington obavežu da njeni rezultati neće biti promena granica Kosova podelom ili razmenom teritorija, kao ni dodeljivanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština, niti mere koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008. godine.

Predsednik Skupštine Kosova i lider najveće koalicione stranke, Demokratske partije Kosova Kadri Veselji rekao je da taksu na robu iz Srbije i BiH ne treba ukinuti ali da je treba suspendovati na rok od 120 dana.

„Ako i posle 120 dana nemamo novu situaciju, kada će se ponašanje Srbije i BiH iz korena promeniti onda će se nastaviti sa istom taksom, ali i drugim odlukama koje automatski vodi ka punom reciprociteti sa ove dve zemlje“, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Njegova izjava, iako nije pominjao imena, da „jezik uslovljavanja“ prema glavnim strateškim partnerima kao što su SAD i EU neće pomoći Kosovu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta niti na njegovim evroatlanskim integracijama, u Prištini se tumači da je uperena protiv Haradinaja i njegovog uslovljavanja za povlačenje taksi.

Ovo je prvi put da Haradinaj i Veseljijavno izlaze s različitim stavovima o taksi.

Ambasada SAD u Prištini je u petak još jednom tražila od Vlade Kosova da ukine odluku o taksama i stvori uslove za nastavak dijaloga. Kosovski premijer se do danas nije izjašnjavao o tom zahtevu, već je navodio da mu je potrebno vremena da pripremi odgovor.

Haradina je u pismu izneo i posebne zahteve prema EU medju kojima su i neki koji se ne tiču direktno procesa normalizacije odnosa – da EU dobri bezvizni režim zagradjaneKosova, zatim primenu sporazuma o energetici sa Srbijom i uklanjanje svihvancarinskihbarijera koje je Srbija uvela na robu, usluge i gradjane Kosova.

Kosovski premijer je tražio i zabranu svih akcija koje predsednik, premijer ili ministar spoljnih poslova Srbije vode protiv Kosova na lokalnom, regionalnom ilimedjunarodnomplanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari