Haradinaj podržao apel Bele kuće za postizanje sporazuma Srbije i KiM 1Foto: Beta

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podržao je apel Bele kuće Kosovu i Srbiji da postignu sporazum koji će omogućiti međusobno priznanje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Haradinaj je na konferenciji za novinare u utorak izjavio da taksa od 100 odsto na robu iz Srbije ne predstavlja smetnju za nastavak dijaloga, već je smetnja nespremnost Srbije da prizna Kosovo.

Haradinaj je istakao da je se samit u Parizu, što se Kosova tiče, može održati i da je pre svega potreban okvirni sporazum.

„Kako bi napredovali potreban je jedan okvir onoga oko čega da se postigne sporazum, i ne samo za Pariz. Ali, i ako se ne desi Pariz – što je moguće ali ne krivicom Kosova – ukoliko se dijalog nastavi na jesen sa novim posrednikom EU nakon Mogerini, ponovo je potreban jedan okvir sporazuma kako bi se znalo o čemu da se vodi dijalog. Dakle, bez okvirnog sporazuma o elementima o recipročnom priznanju, nema logike“, ocenio je Haradinaj.

Kosovo je okončalo razgovore sa Srbijom o granicama, to je zaključeno i briselskim Sporazumom o integrisanom upravljanju granica, što znači „da Kosovo o tome neće ponovo razgovarati“.

Bela kuća je u saopštenju, povodom 20. godišnjice okončanja NATO kampanje, pozvala Kosovo i Srbiju da ostave po strani ekstremističku retoriku i da rade na sporazumu koji se fokusira na uzajamno priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari