Haradinaj pozvao Srpsku listu da se vrati u vladu 1Foto: www.kryeministri-ks.net/ (arhiva)

Premijer Ramuš Haradinaj izjavio je na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade da je pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u vladu, prenosi RTK.

Komentarišući navodnu rezoluciju Alijanse za budućnost Kosova u kojoj se traži stopiranje Briselskog dijaloga do donošenja pozitivne odluke o viznoj liberalizaciji za Kosovo, Haradinaj kaže da očekuje pozitivnu preporuku Evropskog Parlamenta po tom pitanju i da o rezoluciji neće raspravljati poslanici Skupštine Kosova.

Premijer očekuje da će Evropski parlament i vlade zemalja Evropske unije 17. ili 18. jula ove godine dati pozitivnu preporuku za ukidanje viza građanima Kosova.

“Preporuka će biti pozitivna. Objavljivanjem preporuke posao neće biti završen. Molim medije, političke partije i civilno društvo da nam ne otežavaju ovaj proces. Čeka nam još mnogo posla, jer će odluku doneti parlament, i odluka svake vlade je nezavisna. Što se zahteva poslaničke grupe Alijanse tiče, taj zahtev neće ući u preceduru, jer će preporuka biti pozitivna”, dodao je predsednik vlade.

Sa predstavnicima Srpske liste premijer je razgovarao o njihovom koalicionom odnosu i bezbednosti na Kosovu.

“Sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i Milanom Radojčićem koji sada ima političku funkciju u Srpskoj listi razgovarao sam o partnerstvu sa njima i problemima koje imaju. Rekao sam im da bi bilo dobro da se vrate u vladu. Njhovo odsustvo ne šteti Kosovu, već samo njima”, kazao je Haradinaj.

Komentarišući ostavke pojedinih srpskih pripadnika u Kosovskim bezbednosnim snagama, Haradinaj poručuje da je Kosovo otvoreno za sve Srbe, i da neče dozvoliti da neko preti pripadnicima KBS-a.

Na sednici je usvojen i šestomesečni izveštaj o radu Vlade Kosova, dva Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma između Kosova i Evropske unije, dok je Ministarstvo za zajednice i povratak dobilo generalnog sekretara, tu funkciju naredne tri godine obavljaće Nenad Stojčetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari